Bronşektazi için bitkisel tedavi - İbrahim Saraçoğlu

Bronşektazi için bitkisel tedavi - İbrahim Saraçoğlu

Bronşektazi için bitkisel tedavi 

İbrahim Saraçoğlu Zahide ile Yetiş Hayata programında bronşektazi için bitkisel kür tarifini verdi.

Bronşektazi tedavisi için önce 10 gün soğan suyu kürü uygulanacak. Daha sonra her gün sabah ve akşam 1 tatlı kaşığı soğuk presle elde edilmiş keçiboynuzu pekmezi içilecek.  

Ayrıca Her gün öğleden önce ve öğleden sonra birer bardak kekik çayı içilecek.

Yalnızlık Paylaşılmaz - Özdemir Asaf

Yalnızlık Paylaşılmaz - Özdemir Asaf

Yalnızlık Paylaşılmaz

Yalnızlık, yaşamda bir an,
Hep yeniden başlayan
Dışından anlaşılmaz.

Ya da kocaman bir yalan,
Kovdukça kovalayan
Paylaşılmaz.

Bir düşünde beni sana ayıran
Yalnızlık paylaşılmaz
Paylaşılsa yalnızlık olmaz
.


Özdemir Asaf 
Bozanın faydaları

Bozanın faydaları

Bozanın faydaları

  • Bozanın içeriğinde bulunan aktif mayalar  emziren annelerde süt üretimini artırır.
  • Nitrozamin gibi kanserojen maddelerin vücuttaki oluşmasını önler.
  • Bozanın içeriğinde bulunan aktif mayalar ve faydalı bakteriler sayesinde probiyotik etkisi vardır.
  • Gribal enfeksiyon gibi, bir çok enfeksiyona karşı bünyenizi dirençli kılar, yararlı bakteriler ile vücuttaki direncin güçlenmesini sağlar.
  • Zengin protein ve B vitamini içeriğinden dolayı enerji ihtiyacı fazla olan kişiler, gebeler ve sporculariçin çok faydalıdır.
  • Bozanın içeriğinde bulunan laktik asit, hazmı kolaylaştırır.
  • Bozanın içerdiği laktik asit aynı zamanda bağırsak florasını düzenler.
  • Mide bezlerinin faaliyetlerini olumlu olarak etkilemektedir.
  • B kompleksi vitaminleri içerdiğinden beslenmede önemli role sahiptir.
  • Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkisi vardır.
  • Karbonhidrat ve proteinin yanı sıra birçok besin öğesini içerdiği için besleyici özelliği nedeniyle “sıvı ekmek” olarak anılmaktadır.

Cilt bakımı için boza

Bozanın kanser önleyici olduğunu biliyormuydunuz?

Bozanın kanser önleyici rolü çok az biliniyor.

Son yıllarda boza üstünde yapılan araştırmalar, bozada bulunan nikotinik asitin kalp ve damar hastalığını önleyici etkilerinin haricinde başta cilt kanseri olmak üzere her türlü kanseri önleyici etkileri olduğunu da göstermektedir. 

Bozanın içindeki nikotinik asit vücudumuzda, bazı oksidasyon-redüksiyon reaksiyonlarında hidrojen atomları ve elektronların taşıyıcı olarak işlev gören bir koenzim olan nikotinamit adenin dinükleotite (NAD) dönüşmektedir. 

NAD'nin de enerji metabolizmasını uyararak ve hasar görmüş DNA yapılarını onararak, derimizdeki yıpranmış hücreleri yenileyici özelliği sayesinde özellikle cilt kanseri vakalarını önleyici özelliği hatırdan çıkarılmamalıdır. 

Bozanın bu yararlarını dikkate alarak, kış aylarının bu güzel içeceğinden bol bol için ve sevdiklerinize ikram edin.

Diyetisyen Sanem Apa’nın ağzından Boza:

Sağlıklı bir içecektir boza, zaten sağlıksız olan bir besin var mıdır ki dünyada? Önemli olan hangi besinin ne miktarda tüketilmesi gerektiğini bilmektir. Çünkü hiç bir besin tek başına mucizevi etki yaratmaz ve yine aynı şekilde hiçbir besin de tek başına suçlu olamaz.

Boza’nın mayalanması sırasında oluşan laktik asit ve içerdiği aktif mayalar sayesinde probiyotik etkisi bulunur. Ayrıca, Zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği nedeniyle enerji ihtiyacı fazla olan kişiler, gebeler, sporcuların kullanımı için de çok uygundur.

Boza’nın içeriği sanılanın aksine sadece şeker değildir. Birçok besine göre besleyici öğeleri çok zengindir.  Boza;  kalsiyum, demir, fosfor, sodyum, tiamin, niasin, riboflavin bakımından değerlidir. 

Boza Mayalı bir içecektir. Bu da içinde laktik asit oluşmasına neden olarak, mideyi koruyucu etki yaratır, sindirimi kolaylaştırır, gaz şikayetlerinin ortadan kalkmasını sağlar, kabızlığı azaltır, mide yanması gibi şikayetlerin oluşmasına engel olur.

Boza’nın Besin Değerleri

100 ml Boza’da;

240 kcal enerji
57.5 gr karbonhidrat,
3.5 gr protein,
0.5 gr yağ,
29 mg kalsiyum,
1,3 mg demir,
97 mg fosfor,
1 mg çinko,
0.09 mg Tiamin(B1 vitamini),
0.05 mg Riboflavin (B2 vitamini),
1.16 mg Niasin bulunur.


Genel Bilgiler:

Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen alkolsüz, hafif mayalı bir içecektir. Bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir. Boza, daha çok kış aylarında tüketilmektedir. Hacı İbrahim Bey’in 4. kuşak torunları Selin ve Mehmet’in yaptığı yeniliklerle artık 4 mevsim içilebilmektedir.

Boza’nın yoğun olarak içildiği mevsim Eylül – Mayıs ayları arasıdır. Uygun şartlarda (+4°C’ de) muhafaza edilirse 365 gün 4 mevsim içilebilir. Boza’nın içilebilecek kıvamını koruduğu süre asgari 15 gündür. 

Boza bozulmaz. Ancak hiçbir katkı maddesi kullanılmadığı için gün be gün ekşir ve duyusal özelliklerini kaybedebilir. Bozanın taze olarak tüketilmesi önerilir. Ekşi seviyorsanız oda sıcaklığında veya daha sıcak bir ortamda birkaç gün bekleterek daha ekşi kıvamlı Boza’nın tadını çıkarabilirsiniz.

Saklama koşulları:

Boza, serin bir ortamda asgari 15 gün saklanabilir, tercihen (+4°C’ de) buzdolabında saklayınız.

Boza Çeşitleri:



Boza’nın yapıldığı tahıl türüne göre çeşitleri bulunmaktadır. Dış ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre arpa,  yulaf, mısır, buğday, karabuğday,  çavdar, Arnavut darısı, gernik gibi tahılların unu, bazen da pirinç ve ekmek, nadir olarak da kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak yapılmaktadır. 

Türkiye’de ise boza genellikle darıdan üretilmektedir.



Arama kelimeleri: Bozanın faydaları, Bozanın yarararı, Cilt bakımı için boza, Boza maskesi, Boza peelingi
Portakallı İçmeler Keki Tarifi

Portakallı İçmeler Keki Tarifi



Portakallı Kek Nasıl Yapılır,Portakallı Kek Yapılışı,Portakallı Kek Tarifleri
Portakallı İçmeler Keki Tarifi
Portakallı İçmeler Keki Tarifi

Portakallı İçmeler Keki,Portakallı Kek Tarifi,Portakallı Kek Nasıl Yapılır,Portakallı Kek Yapılışı,Portakallı Kek Tarifleri

Sahrap Soyasal'ın pratik tariflerini çok beğenirim.. Bu sebeple de sıklıkla takip ederim. Bir programda portakallı içmeler keki tarifi verdi. Son derece lezzetli ve ilginç bir tarif olduğundan sizlerle paylaşmak istedim. Normal bildiğimiz kekten farklı olarak yapılan içmeler kekini sizinde beğeneceğinizi umuyorum.
Portakallı İçmeler Keki Yapılışı İçin Gerekli Malzemeler;
*3 adet yumurta,
*7 yemek kaşığı toz şeker,
*1 adet rendelenmiş portakal kabuğu,
*1 yemek kaşığı toz haşhaş,
*7 yemek kaşığı tepeleme un,
*1 paket kabartma tozu,
Şurubu için;
*2 adet orta boy portakal suyu,
*4-5 yemek kaşığı toz şeker,
Portakallı İçmeler Keki,Portakallı Kek Tarifi,Portakallı Kek Nasıl Yapılır,Portakallı Kek Yapılışı,Portakallı Kek Tarifleri
Keki hazırlamak için derin bir kabın içine oda sıcaklığındaki yumurtaları ve şekeri koyun. Mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika köpük köpük olup beyazlayıncaya kadar çırpın. Portakal kabuğu rendesi, haşhaş, un ve kabartma tozunu katıp mikserle 2-3 dakika daha tüm malzemeleri çırpın. Yaklaşık 20-23 cm çapındaki yuvarlak ya da dikdörtgen bir kalıbı yumuşak margarinle iyice yağlayın. Kek hamurunu kalıbın içerisine dökün. 10 dakika önceden ısıtmış olduğunuz 180 derecelik fırında, keki pişirin. Bu süre yaklaşık olarak 30-35 dakikadır. Kekinizin iyice soğumasını bekleyin. Bu arada siz kekin şurubunu hazırlayın. Portakal suyu ile şekeri bi tencereye alıp, kısık ateşte karıştırarak kaynatın. Soğuk kekin üzerine sıcak şurubu gezdirin. Kekiniz soğuyunca dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.. 

Portakallı İçmeler Keki,Portakallı Kek Tarifi,Portakallı Kek Nasıl Yapılır,Portakallı Kek Yapılışı,Portakallı Kek Tarifleri
ARPANIN FAYDALARI VE ZARARLARI

ARPANIN FAYDALARI VE ZARARLARI



Arpanın Faydaları ve Zararları
Arpanın Faydaları ve Zararları
Arpanın Faydaları,Arpanın Faydaları Nelerdir,Arpanın Yararları, Arpanın besin değeri,Arpanın içindekiler,Arpanın İçindeki Vitaminler,Arpanın Zararları
Buğdaygiller ailesinin en tanımış üyesi arpa, herkesin bildiği bir bitki.. Son zamanlarda da arpanın faydaları hakkında pek çok söylendi ve yazıldı.

Arpanın besin değeri,Arpanın içindekiler,Arpanın İçindeki Vitaminler
Arpanın besin değeri oldukça fazladır.Arpa,özellikle Protein, B1, B3, B6, Kvitaminleri ile demir, magnezyum, selenyum, potasyum, fosfor ve manganez açısından son derece zengin bir bitkidir. Arpanın yararları oldukça fazladır. Biz bu gün sizlere arpanın bazı faydalarından bahsedeceğiz. 
Arpanın Faydaları,Arpanın Yararları,Arpanın Faydaları Nelerdir

* kronik kabızlık çekenlere faydalıdır.

* Bağırsakları yumuşatır ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.

*İdrar söktürücü özelliği ile idrar yollarını ve idrar yollarındaki iltihapları temizler.

* Arpa ekmegi ve arpa çorbası şeker hastaları için çok faydalıdır.
* Dil iltihaplarına karşı da yararlıdır.
* Kemikleri güçlendirir.
* Böbrek taşlarını ve kumlarını dökmeye yardımcı olur.
* Tuzlu Arpa lapası, kireçlemelre ve eklem ağrılarına çok iyi gelir.
* Arpa, sirke ile kaynatıldığında, uyuz, egzama gibi kaşıntılı deri hastalıklarına sürülürse faydalı olur.
* Prostat büyümesini önler.
* Kansızlığı gidrie, vücuda kuvvet veriri.
* Baş ve boğaz ağrılarını dindirir.

Arpanın Zararları
Arpanın K vitamin açısından zengin olması kanın pıhtılaşması açısından önemlidir. Fakat kanının pıhtılaşması sakıncalı olan kişileri arpa tüketmesi sakıncalıdır.Bunun dışında bilinen bir yan etkisi yoktur.
Arpanın Faydaları,Arpanın Faydaları Nelerdir,Arpanın Yararları,Arpanın besin değeri,Arpanın içindekiler,Arpanın İçindeki Vitaminler,Arpanın Zararları
Yumurta Dolması Nasıl Yapılır ?

Yumurta Dolması Nasıl Yapılır ?

Yumurta Dolmasının Yapılışı,Yumurta Dolması Yapımı,Yumurta Dolmasının Tarifi
Yumurta Dolması 

Yumurta Dolması Nasıl Yapılır ?
Yumurta Dolması,Yumurta Dolması Nasıl Yapılır,Yumurta Dolmasının Yapılışı,Yumurta Dolması Yapımı,Yumurta Dolmasının Tarifi
Bu gün sizlere kahvaltılarınızda ailece afiyetle yiyeceğiniz yumurta dolması tarifi vermek istiyoruz. Son derece lezzetli ve besleyici olan yumurta dolmasını, özellikle yumurta sevmeyen çocuklarınıza yapmanızı öneririz. Farklı bir tada sahip olan yumurta dolması nasıl yapılır, hep birlikte görelim..

Yumurta Dolması Yapımı İçin Gerekli Malzemeler;
*4 adet haşlanmış yumurta,
*3 yemek kaşığı süzme yoğurt,
*1 tutam ince kıyılmış maydanoz,
*Taze nane,
*Tuz,
*Kırmızı pul biber,
Yumurta Dolması,Yumurta Dolması Nasıl Yapılır,Yumurta Dolmasının Yapılışı,Yumurta Dolması Yapımı,Yumurta Dolmasının Tarifi
Yumurtaları ortadan ikiye bölün, sarılarını çıkarın, ayrı bir kapta çatalla ezin ve diğer tüm malzemelerle iyice karıştırın. Elde ettiğiniz harcı bir kaşık yardımıyla yumurta beyazlarının içindeki oyuğa doldurun, üzerini süsleyip servis yapın.
Yumurta Dolması,Yumurta Dolması Nasıl Yapılır,Yumurta Dolmasının Yapılışı,Yumurta Dolması Yapımı,Yumurta Dolmasının Tarifi
Saçınızı canlandırmak için…

Saçınızı canlandırmak için…



Eğer hiçbir şey yapamıyorsanız, kremlere gerekli kaynağı da ayıramıyorsanız haftada bir en azından bu formülü uygulayın.
Bu aralar herkes saçları ile ilgili problem yaşıyor. Nedeni çoğunlukla iyi bakım malzemelerini kullanmama, sıkı sıkı toplama, hava şartları ve banyo yaptığımız kireçli sular.
Bu nedenlerin yanı sıra elbette yaş faktörü de önemli. Yaş ilerledikçe doğal saç olarak canlılığını yitirmeye başlıyor. Bu noktada en doğrusu bol bol bakım kremi kullanmak, saçınıza zaman ayırmak.
Malzemeler ve hazırlanışı
1 çay bardağı biberiye yaprağını 1 litre suda 5 dakika kaynatın. Bu su soğuyunca saçınızı yavaş yavaş, ovalaya ovalaya yıkayın. Bu uygulama, saçların güçlendirilmesine, parlamasına ve büyümesine katkıda bulunuyor.



Etiketler » biberiye, bitkisel saç uzatma, cansız saçlar için bitkisel karışım, doğal saç bakımı, doğal saç maskesi, doğal şaç uzatma, kadin, kırık saç bakımı, kırık saçlar, parlak, parlak saçlar, saç, saç bakımı, saç canlandırma, saç maskesi, saç maskesi nasıl yapılır, saç maskesi yapma, saç uzatmak, saçı canlandırmak için, saçın çabuk kırılması, saçlar, saçların sağlıklı uzaması, sağlıklı saçlar, uzun saç bakımı
Göz kuruluğu için doğal formül - İbrahim Saraçoğlu

Göz kuruluğu için doğal formül - İbrahim Saraçoğlu

Göz kuruluğu için doğal formül

Prof Dr İbrahim Saraçoğlu kışın göz kuruluğundan şikayet edenler için Karnabahar suyunu tavsiye ediyor.İbrahim Saraçoğlu Karnabahar suyunun kışın göz kuruluğundan şikayet edenler için mükemmel bir çözüm olduğunu söylüyor.


Göz kuruluğu için doğal formül tarifi


Malzemeler:

* 200 gram karnabahar

* 2 su bardağı su

Hazırlanışı: 200 gram karnabaharı küçük küçük doğradıktan sonra 2 su bardağı su ile 5-6 dakika haşlayın ve elde ettiğiniz karnabahar suyunu için. 

Detaylı bilgi için tıklayın => Göz kuruluğu için bitkisel çözüm

Saçların hızlı uzaması ve gürleşmesi için doğal formül - İbrahim Saraçoğlu

Saçların hızlı uzaması ve gürleşmesi için doğal formül - İbrahim Saraçoğlu

Saçların hızlı uzaması ve gürleşmesi için doğal formül


İbrahim Saraçoğlu Zahide ile Yetiş Hayata programında Saçların hızlı uzaması ve gürleşmesi için doğal formül açıkladı. 

Saçların hızlı uzaması için Her gün sabah ve öğle 1 tatlı kaşığı Keçiboynuzu pekmesi tüketin. Her akşam 1 su bardağı kaynar suya 1 çay kaşığı lavanta koyup 5 dakika kaynatıp hazırlayacağınız lavanta çayını için.



Fatih Sultan Mehmet Macunu - İbrahim Saraçoğlu

Fatih Sultan Mehmet Macunu - İbrahim Saraçoğlu

Fatih Sultan Mehmet Macunu

İbrahim Saraçoğlu Zahide ile Yetiş Hayata programında osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet için hazırlanan padişah macununun tarifini verdi.

Topkapı Sarayı arşivindeki bir yazıda her derde deva olan Fatih Sultan Mehmet Macunu için şu dizeler yazılıdır;



“ İşbu macun, padişah hazinesinden çıkmıştır ki Arap ve Acem hekimleri  ittifakla Fatih Sultan Mehmet Han hazretlerine terkip edip yapmışlardır. 

Cümleten nef”i budur ki bir kimse erlikten kalmış olsa, bir hatun doğurmasa veya bedeninde ne tür illetler varsa, kırksabah kırk akşam bu macunu yediği vakit 15-20 yaşında yiğit gibikadın ise çiçeği burnunda kız gibi olur.”



H3N1 virüsüne dikkat

H3N1 virüsüne dikkat

H3N1 virüsüne dikkat

Sağlık bakanlığı kış mevsiminde hızla yayılmaya başlayan grip virüsünün sanıldığı gibi Domuz gribi (H1N1) değil, farklı bir virüs türü olan H3N1 virüsü olduğunu açıkladılar.


İçinde olduğumuz günler grip virüsünün yayılmasına elverişli olduğu için tedbir olarak öncelikle gribe yakalanmış kişilerle yakın temasta bulunmaktan kaçınılmalı. Grip ve benzeri hastalığa yakalandı iseniz mutlaka evde istirahat edilmeli.

Hastalığınızı başkalarına da bulaştırmamak için mümkün olduğu kadar diğer kişilerle temasta bulunmaktan kaçınılmalı. Eller sık sık sabunla yıkanmalı. Öksürme, hapşırma esnasında ağız ve burun kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendiller çöpe atılmalı.

Özellikle Sağlık çalışanları, 65 yaş ve üstündeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzur evlerinde kalanlar, astım dahil olmak üzere kronik akciğer ve kalp-damar sistemi rahatsızlığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ve  6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananlar daha çok risk altında bulunuyorlar.

Antibiyotik kullanmaktan kaçının

Bilinenin aksine Antibiyotikler gribi tedavi etmezler bu sebeple doktor tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmamalı. Mevsimsel grip hastalığının yoğunlaştığı bugünlerde gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme ile yeterli istirahatin önemi de unutulmamalı.



Grip için bitkisel çözüm önerileri

İbrahim saraçoğlu göz altı morlukları için

İbrahim saraçoğlu göz altı morlukları için

İbrahim Saraçoğlu göz altı morlukları için doğal formül

İbrahim Saraçoğlu Zahide ile Yetiş Hayata programında uzun zamandır üstünde çalıştığı, evinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz göz altı morlukları için doğal formülünü açıkladı.

Gözaltı morluklarını gidermek için 1 hafta süre ile göz altlarına Üzüm çekirdeği yağı (Soğuk pres) sürülecek. Takip eden hafta içinde de Nar çekirdeği yağı sürülecek.

Aşağıda sitemizde daha önce paylaştığımız Göz altı morlukları için doğal formüllerin linklerini bulabilirsiniz.




Göz altı morlukları için Mavi kantaron yağı
Gözaltı morlukları için bitkisel çözüm
Göz altı torbaları için doğal çözüm
Göz şişikleri İçin doğal formüller
Göz altı torbaları için kahve telvesi
Hücre yenileyici gözaltı maskesi
Göz altı morlukları ve şişkinlikler için 
Göz altı morlukları için Zambak kürü
Göz altı morlukları için buz küpü
Göz altı morlukları için balkabağı maskesi
Göz altı için maske
Göz altı torbaları için bitkisel formül
Göz altındaki morluklar için ne yapmalı?
Cindy Crawford güzellik sırrı







Etiketler: ibrahim saraçoğlu göz altı torbaları, gözaltı morlukları, göz altı morlukları, ibrahim saraçoğlu göz altı kırışıklıkları, göz altı torbaları, ibrahim saracoglu göz altı morlukları
Gacer ekmeği - Kilo verdiren ekmek

Gacer ekmeği - Kilo verdiren ekmek

Gacer ekmeği - Kilo verdiren ekmek

Gacer ekmeği Kayseri'nin Develi ilçesi yöresinde yetiştirilen gacer buğdayı ile yapılıyor. Gacer Ekmeği kilo vermekte zorluk çekenlere tavsiye ediliyor.



Daha çok kıraç ve dağlık bölgelerde yetiştirilen Gacer bitkisinden; ekmek, börek, pilav, çorba, dolma, yaprak dolması gibi her türlü yemek yapılabiliyor. 

Kaplıca buğdaylar grubunda yer alan Gacer bitkisi pirinç ve bulgurun yapıldığı tüm yemeklerde alternatif olarak kullanılabilir.

Gacer bitkisi besinin değerinin yüksek olmasının yanında sindirimi ve hazmı da kolay. Gacer buğdayından tam buğday unu ile ekmek yapıldığında lifli kısmı da ekmekte olduğundan midedeki yağların daha fazla çekilmesini sağlar. Bu nedenle diyetisyenler kepekli ekmekleri tavsiye etmektedir.

Selülit giderici maske tarifi

Selülit giderici maske tarifi

Selülit giderici maske tarifi

Selülit birçok kadın gibi sizin de başınıza dert olmasın! Selülitle mücadele etmek pek çok kozmetik seçeneği var  ancak  siz kimyasal ürünleri kullanmak istemiyorsanız evinizde basit malzemeler kullanarak hazırlayacağınız doğal anti-selülit maskesini kullanabilirsiniz. 


Doktorum programına konuk olan Biyolog ve Kozmetolog Pervin Bulgak tarafından önerilen selülit giderici maske tarifi. 

Selülit giderici maske tarifi

Malzemeler:

* 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
2 tatlı kaşığı biberiye yağı
1 çay bardağı elma sirkesi
2 tatlı kaşığı defne yağı
2 tatlı kaşığı limon yağı
Streç film

Hazırlama ve uygulama: 


Malzemelerin tamamını bir kabın içinde iyice karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı ayak bileğinizden yukarı doğru masaj yaparak uygulayın.

Ardından streç film ile diz kapağınız açık kalacak şekilde sarın. 30 dakika etki etmesi için bekledikten sonra soğuk su ile yıkayın.



Pervin Bulgak
Hamilelikte kullanılması sakıncalı bitkiler

Hamilelikte kullanılması sakıncalı bitkiler

Hamilelikte kullanılması sakıncalı bitkiler

- Baharat amaçlı kullanılan fesleğen, kekik, vs. bitkilerin genellikle pişirme veya tat vermek için kullanılan küçük miktarları emniyetlidir; ancak bu bitkilerin çay yapmak için kullanılan büyük miktarları (1-2 tatlı kaşığı gibi) hamileler için zararlı olabilir.

- Özellikle kabızlık yakınmalarının giderilmesi için kullanılan  doğal ve zararsız olarak düşünülen dışkı yumuşatıcı antrakinon içerikli bitkiler vardır. Bu bitkiler rahim dahil düz kasların kasılmasını sağlayarak düşük yapmaya sebep olabileceği için kullanılması sakıncalıdır. Acı çiğdem, akdiken (geyik dikeni), aloe vera, sinameki ve topalak gibi bitkiler bu grupta yer alan sakıncalı bitkilerdir.
- Rahim uyarıcı etkilye sahip olan Adaçayı, akdiken, Cezayir menekşesi, kekik, mazı, meyan kökü, ökse otu, pelin otu, ravent (ışgın), rezene, sinameki, yarpuz gibi bitkiler de aynı nedenle kullanılmamalıdır. Düzenli olarak tüketilmeleri ve özellikle de günlük 1-2 tatlı kaşığı gibi miktarları zararlı olabilir. Bu bitkilerin bitkilerin düşüğe  veya erken doğuma neden olan rahim uyarıcı etkileri olabilmektedir.
- Bitkilere acı tat veren alkoloidleri yoğun içeren Altınmühür (goldenseal), efedra, kına kına, kırlangıçotu ve yabani kiraz gibi bitkiler veya esansiyel bitki yağlarından anne-bebek arasındaki ya da anne rahmindeki ceninin fonksiyonlarını etkileyebileceği için sakınılmalıdır.  Bu bitkilerin düzenli tüketilmesi hamileler için sakıncalıdır. Adaçayı, ardıç, biberiye, civanperçemi, kekik, lavanta, mazı, mercanköşk ve rezene gibi bitkilerin yağlarının ağız yolu ile hamilelik sürecinde düzenli tüketilmesi de sakıncalıdır.
Akdiken, Cezayir menekşesi, civanperçemi, çarkıfelek (passiflora), kekik, mazı, meyankökü, ökseotu, pelin otu, ravent (ışgın), sinameki ve yarpuz gibi  Emenagog etkili bitkiler, adet görmeyi teşvik eden bitkiler olup hamilelik süresince kaçınılmalıdır. Bu bitkilerin hamilelikte kullanılması sakıncalıdır.
Etiketler: Hamilelerin tüketmesi sakıncalı bitkiler, Hamilelikte yararlı ve zararlı besinler, Hamilelikte Tüketilmesi Sakıncalı Besinler, Hamilelikte bitki çayları ve şifalı otlar, hamilelikte sakıncalı bitkiler, hamilelikte kullanılması sakıncalı bitkiler
Şeyda Çoşkun diyeti

Şeyda Çoşkun diyeti

Şeyda Çoşkun diyeti

Hem kolay ve hızlı hem de sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız ünlüleri zayıflatan Şeyda Coşkun'un tavsiye ettiği diyet programı ve yöntemlerini ayrıntılı olarak size sunuyoruz. 

Bu diyet programı Şeyda Çoşkun tarafından hazırlamış ve posta gazetesinde yayımlanmıştır. İşte size özellikle zayıflatırken düzgün vücut hatları oluşturması ile bilinen Şeyda Coşkun'un sırları...


Diyet ile birlikte mutlaka yapılması gerekenler : 

  • Günde 1 saat yürüyüş
  • Saat 16:00 ya kadar bol bol yeşil çay tüketin
  • Akşam rezene, melisa, papatya çayı tüketin
Şeyda Coşkun  diyet programı :

1. GÜN

Gün boyunca aynı şeyi tüketeceğimiz için sabahtan pişirip hazırlamanız sizin için daha kolay olacaktır.

Kahvaltı : Elma, Karabuğday ve tarçın karışımı

Malzemeler : 
  • 3 kaşık karabuğday
  • 1 adet orta boy elma
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
Hazırlanışı : Önce karabuğdayları diri kalacak şekilde haşlayın. Sonra elmayı kabukları ile rendeleyerek üstüne 1 silme çay kaşığı tarçın ilave edin ve karışımı karabuğdaya ilave edin.

Öğle : Sabah tükettiğimizin aynısı

Ara Öğün : 2 adet küçük salatalık ve yağ yakıcı çay

Akşam : Sabah ve öğlen tükettiğimizin aynısı

Ara : 2 küçük salatalık ve uyku çayı

2.GÜN

Şişmanlıyor muyuz yoksa vücudumuz su mu tutuyor ? Ödemin sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz.
  • Aşırı tuz tüketimi
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Asitli içecekler
  • Hızlı yemek yemek
  • Fasulye ve nohut gibi kurubaklagiller
  • Tatlı yiyecekler ve beyaz şeker
  • Kabızlık
  • Bazı doğum kontrol hapları, antibiyotikler ve tansiyon ilaçları
  • Hareketsizlik
  • Adet öncesi dönem
Peki neler yapmalıyız ?
  • Bol bol su tüketin
  • Tuzdan kesinlikle uzak durun. Tuz yerine baharat kullanabilirsiniz.
  • Hazır besin sosları tüketmeyin.
  • Şeker ve şekerli gıdalardan kaçının
  • Yürüyüş yapın !
  • Maydanoz
  • Karahindiba
  • Tarçın ve karanfil
  • Kirazın sapı
  • Armut, şeftali
  • Salatalık
  • Karpuz
  • Ahududu
  • Kereviz
Bugün protein detoksu yapacağız. 

Kahvaltı : 1 adet yumurtanın beyazıyla yapılmış mantarlı omlet

Öğle : Izgara balık (Sos ve limon kulanmayacaksınız.)

Ara Öğün : 3 dilim hindi füme ve metabolizmayı hızlandırıcı çay

Metabolizmayı hızlandırıcı çayın tarifi : Papatya, ısırgan, anason, funda ve karanfili kaynattıktan sonra bir süzgeçten geçirin. Ve çayınız hazır.

Akşam : Izgara hindi göğsü (karabiber ve kekik kullanabilirsiniz.)

Ara Öğün : 3-5 kaşık light yoğurt (2 silme çay kaşığı keten tohumu ekleyin) Mate çayı.

Mate Çayı Tarifi : Mateyi kaynatıp süzgeçten geçirin. Tüketime hazır.


3.GÜN

Bugün Alkali sıvı detoksu uygulayacağız.


Uykudan kalkınca : 1 bardak zencefil ve limonlu su

Kahvaltı : Detoks juice (meyve-sebze suyu)

Detoks juice malzemeleri: 
  • 1 adet salatalık
  • 1 adet yeşil elma
  • Kabuğu temizlenmiş limon
  • Maydanoz
  • Bir parça taze zencefil
Detoks juice tarifi : Malzemelerimizin hepsini katı meyve sıkacağından geçirip üzerine az su ekleyip tüketime hazır hale getirebilirsiniz.

Ara : (Saat 11:00 civarı) Alkali su

Alkali su tarifi : 1 litre suya eczanelerde satılan alkali damladan 4-5 damla kadar damlatın edin. 1-2 bardak için.


Detoks çorbası malzemeleri
  • Enginar
  • Taze dereotu
  • Kabak
  • Soğan
  • Pancar
Detoks çorbası tarifi : Malzemelerin hepsini bir tencerede haşlayın. Haşlama işleminden sonra blendırdan geçirin ve üzerine kıvama göre biraz su ekleyin. 1 kase tüketebilirsiniz.

Ara Öğün : (Saat 16:00 civarı) Yeşil çay, muz sorbe

Muz Sorbe Malzemeler : 
  • 1 adet küçük muz
  • Yarım greyfurt
Muz Sorbe hazırlanışı :Malzemeleri blendırdan geçirip tüketebilirsiniz.

Akşam : Arınma çorbası

Arınma çorbası malzemeleri : 
  • Ispanak ya da semizotu
  • Maydanoz ya da taze soğan
  • Brokoli
  • Kuşkonmaz
Arınma çorbası tarifi : Malzemelerin hepsini bir tencerede haşlayın. Daha sonra blendırdan geçirip kıvamına göre biraz su ekleyin. 1 kase tüketebilirsiniz.

Ara Öğün : (21:00 civarı) Muz sorbe, zencefil çayı

Not: Alkali detoks u ya da diyeti böbrek yetmezliği olan hastalarda doktor gözetiminde uygulanmalıdır. Önceden kalp hastalığı bulunanlar ve vücutlarındaki potasyum seviyesini etkileyecek ilaç kullananlar mutlaka doktoruna danışmalıdır.

En çok asidik bulunan gıdalar : Bira, siyah çay, kahve, meyve suyu, kırmızı et, likör, sardalya konservesi, ton balığı konservesi, yapay tatlandırıcılar, turşu, hazır soslar, şekerli gıdalar, kızartmalar, kahvaltı gevrekleri, inek sütü, mısır şekeri..

4. GÜN

Kahvaltı : Lorlu domates çorbası

Lorlu domates çorbası malzemeleri ve tarifi :  
  • Yağsız lor peyniri
  • 1 tutam dereotu
  • 2 adet küçük domates
  • 2 adet zeytin
Önce dereotu ve maydanozu ince ince doğrayın. Sonra lorla karıştırın. Domatesleri oyup hazırladığınız karışımı içine doldurun. Zeytinleri domateslerin üstüne koyarak süsleyin.

Ara Öğün : (11:00 civarı) Şekersiz kahve ya da yeşil çay

Öğle : Adana dürüm

Adana dürüm malzemeleri ve hazırlanışı
  • 200 gram yağsız kıyma
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 küçük kuru soğan
  • Karabiber ve çok az kaya tuzu
  • 1 yaprak kıvırcık marul
Önce soğanları rendeleyin. Ardından marul hariç tüm malzemelerimizi iyice yoğurup yağsız tavada pişiriyoruz. Kıvırcık marulu kullanarak eti dürüm sarar gibi sarıyoruz. Ve hazır.

Ara Öğün : Bitki çayı, çilekli yoğurt soslu fırınlanmış ayva

Malzemeler ve hazırlanışı : 
  • Çubuk tarçın
  • 2 adet ayva
  • 2-3 adet karanfil
3 bardak suyla tarçın ve karanfili kaynatın. Daha sonra ayvaları kaynatın. Ardından ayvaları kaynayan suya atın. 20 dakika pişirdikten sonra fırın tepsisine alın. Tenceredeki sudan biraz ayvaların üzerine dökün. 175 derecede 20 dakika pişirin.


Sosu için : 
  • 4 adet çilek
  • 2 kaşık yağsız yoğurt

Sosun yapılışı : 4 adet çileği ve 2 kaşık yoğurdu blendırdan geçirip servis için ayvaların üzerine dökün.

Akşam : Yeşil salata, zeytinyağlı bamya

Malzemeler : 
  • 1 orta boy soğan
  • 1 kilo bamya
  • 3 adet domates
  • 1 adet limon suyu
  • Az tuz ve karabiber
Tarifi : Önce soğanlarımızı küçük küçük doğruyoruz. Daha sonra doğranmış domateslerimizi ekliyoruz. Tuz ve biberimizi de katıp soteliyoruz. Sonra bamya ve limon suyunu ekleyerek kısık ateşte pişirin.

Ara öğün : İçine çörek otu katılmış 3 kaşık lor peyniri.

5.GÜN

Kahvaltı : Meyve salatası

Malzemeler : 
  • Ananas
  • Kivi
  • Böğürtlen
  • Çilek
Meyveleri küp küp doğrayıp böğürtlenlerle süsleyiniz.

Öğle : Kabak salatası

Malzemeleri ve hazırlanışı: 
  • Yarım havuç
  • 1 adet kabak
  • 2 adet küçük boy salatalık
  • 1 adet limon
  • Yarım diş sarımsak (isteğinize bağlı)
  • Taze fesleğen
  • 1 tutam ince kıyılmış dereotu
  • Yarım enginar
Kabakları soymadan uzunlamasına ince kesiyoruz. Sarımsak, taze fesleğen, dereotu ve limon suyunu blendırdan geçirip kabaklarla harmanlayınız. 1 saat kadar bekletin. Havuç ve salatalıkları da uzunlamasına kesip beklettiğimiz kabaklarla karıştırıp servis ediyoruz.

Akşam : Marulda köz patlıcan 

Malzemeleri : 
  • 3 parça brokoli
  • 1 adet büyük patlıcan
  • 1 göbek ya da marul yaprağı
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • Yarım sarı biber
  • 1 tutam maydanoz
  • Çok az karabiber ve tuz
Sos için : Toz hardal ve yarım limon suyu

Hazırlanışı : Patlıcan ve biberleri (sarı biber hariç) közleyip kabuklarını soyuyoruz. Daha sonra ince ince kıyıp tuz ve karabiber ilave edip harmanlıyoruz. Servis tabağına marulu alıp üzerine karşım ve hafif suda haşlanmış brokolileri koyuyoruz. Son olarak da küp küp doğradığımız sarı biberleri ekleyin. Üzerine toz hardal ve limonu karışımından oluşan sosu dökün.

6.GÜN

Kahvaltı : Menemen

Malzemeler ve hazırlanışı : 
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı çıkarmalısınız.)
  • Domates
  • Yeşil biber
  • Az biraz karabiber
Domates ve biberleri küp küp doğrayıp bir kapta yumurtayla çırpın. Karabiberi de ekleyip yağsız teflonla pişirin.

Ara (11:00 civarı) Sade kahve

Öğle : Mercimekli pazı dolması

Malzemeler ve hazırlanışı :
  • 1 demet pazı
  • 1 su bardağı mercimek
  • 1 demet maydanoz
  • 2 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 demet dereotu
  • 1 adet orta boy soğan
  • Karabiber ve az tuz
  • 1 limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı sumak
Önce pazıları sıcak suyun içine sokup çıkarıyoruz. Sıcak suda 5 dakika kadar mercimeği kaynatıyoruz. Maydanoz, dereotu, soğan, sumak, limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırınız. Karışımı pazı yapraklarının üzerine alıp dolma şeklinde sarın. Domates ve sarımsakları rendeleyip bir su bardağı suda 5 dakika kadar kaynatın. Sosu tencereye dizdiğiniz dolmaların üzerine gezdirip 20 dakika kadar pişirin. Yemek artık hazır.

Ara Öğün :(16:00) 7-8 adet yeşil erik, pink limonata

Pink limonata malzemeleri ve hazırlanışı
  • Zenfecil 
  • Mısır püskülü
  • Civan perçemi
  • 2-3 adet çilek
  • Yarım limon suyu
Zencefil, mısır püskülü ve civan perçemini 5 dakika kadar kaynatıp 20 dakika kadar dinlendirdikten sonra süzüyoruz. Ve artık pink limonatamız hazır.


Diyetisyen Şeyda Çoşkun