Şifalı bitki satın alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Şifalı bitki satın alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Şifalı bitki satın alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
28 Ekim 2013 Pazartesi
Şifalı bitkilerin satın alınması ve güvenli bir şekilde kullanılması için öneriler

* Bitkisel ilaçları kullanmadan önce rahatsızlığınızın doğru teşhis edildiğinden emin olun

* Yalnız  konunun uzmanı veya doktorunuz tarafından özel olarak tavsiye edilen şifalı otları kullanın

* Kullanmayı düşündüğünüz şifalı otlardan doktorunuzu haberdar edin.


* Şifalı otları tanınmış bir yerden alın. Gerektiğinde bitki halkında bilgi alabilmek için paketinde adresi ve telefon numarası olan bir marka seçin.

* Uzun süre ışık ve hava ile temas etmiş olabilecekleri için ambalajsız, açıktan satılan şifalı otları kullanmaktan kaçının.

* Kalite kontrol testinden geçmiş, özellikle de içerdiği bir veya daha fazla aktif madde açısından standartlaştırılmış ürünleri seçin.

* Bitkisel çözeltiler genellikle su ve alkol ile hazırlanır. Alkolden kaçınmak istiyorsanız gliserin kullanılarak hazırlanan çözeltileri  satın alın.

* Değişik şifalı otların raf ömrünü aklınızda tutun. Toptan satılan şifalı otların raf ömrü üç ay (yaprak ve çiçekler) ila bir yıl (kök ve kabuklar); çözeltilerin yaklaşık bir yıl; kapsül ve tablet halinde olan bitkisel ilaçların ise 1-2 yıldır.

* Bitkisel ilaçları düzenli olarak kullanmak istiyorsanız, belirli bazı şifalı otlar hakkında ayrıntılı bilgi veren iyi bir referans kitabı edinin.

Özel önlemler:

* Bitkisel ilaçlar fazla alındığı taktirde sağlığa zararlı olabilecek aktif maddeler içerir. Önerilen dozları aşmayın ve herhangi bir kuşkuya kapıldığınızda bitkisel tıpla ilgilenen bir doktara danışın.

* Reçetesiz satılan bitkisel ilaçları etikette tavsiye edilen dozlara göre kullanın.

* Geleneksel tıbbi yöntemlerle tedavi olurken doktorunuza danışmadan bitkisel ilaç kullanmayın.

* Hamileyseniz veya hamile olma ihtimaliniz varsa, emziriyorsanız, herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya 70 yaşın üzerinde iseniz ve sağlığınız bozuksa, bitkisel ilaç kullanmadan önce daima doktorunuza danışın.

* 16 yaşından küçük çocuklara doktora danışmadan bitkisel ilaç vermeyin. Bu yaştakilere verilecek doğru dozun bir uzman tarafından tayin edilmesi gerekir.

Şifalı bitki satın alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
4/ 5
Oleh