GEBELİKTE BESLENME NASIL OLUR?

GEBELİKTE BESLENME NASIL OLUR?

GEBELİKTE BESLENME NASIL OLUR?
13 Kasım 2012 Salı
Gebelik dönemi, kadınlar için, şahane bir dönemdir. Bir taraftan, bebeğini kucağına alacak olmanın heyacaı, diğer taraftan ise, yapılan hazırlıklar. Ama, gebelikte şikayet edilen konu, alınan fazla kilolardır. Tabiki kilo almamak mümkün değil, ama, belirli ölçülerde olmak kaydıyla. Peki, gebelikte nasıl beslenmek gerekir? Gebelikte diyet yapılır mı? Gebelikte alınması gereken ideal kilo ne kadardır ?Gelin Bu soruların cevabını hep birlikte görelim.

* Öncelikle, gebelikte ve gebelik öncesindeki beslenme durumu anneyi ve gebeliği direkt olarak etkilediğinden, Sağlıklı ve dengeli beslenmek gerektiğini unutmamak gerekir.
* Yeterli derecede protein alımı önemli bir konudur. Yetersiz proteinle beslenen annelerin bebeklerinin düşük kilo da doğduğunu biliyoruz.
* Az beslenen annelerde, erken doğum riski vardır.
* Gebelikde toplam 10 -14 kilo arasında, kilo alınmalıdır. Gebeliğin ilk yarısında anne de 3–4 kg lık bir artış olur. Gebelik sırasında fazla kilo alanlar tansiyon yüksekliği ile karşı karşıya gelebilirler. Burada en nemli unsur gebeliğin 20.haftasından (4,5 ay) itibaren haftada 400–500 gr alınmalıdır. Eğer fazlaysa karbonhidratlar(özellike ekmek tatlı şeker) kısılmalıdır.Gebelikde protein ihtiyacı % 30 oranda artar.(yoğurt süt peynir fasülye mercimek yumurta)Dolayısıyla soframızdan bunları eksik etmemiz gerekir.
* Gebeliğin ikinci yarısında annenin demir ve folik asit ihtiyacı artar. Dolayısıyla doktor kontrolü altında demir ve folik asit kullanılmaya başlanmalıdır.
* Süt içme alışkanlığınız yok ise, dışarıdan, kalsiyum desteği alınabilir. Gebelikde hazımsızlık şişkinlik ve yanmalar olabilir. Dolayısıyla gaz yapıcı besinler az miktarda kullanılmalıdır. Ayrıca reflü(yemeğin ağıza gelmesi) olmaması içinse öne eğilmemeli ve yatmamalıdır.
* Gebe bir kadın, ayrıca bol lifli besinler tercih etmeli (meyve sebze kepekli ekmek) hatta yoğurdun içine, bir kaşık kepek koyabilir. Su tüketimi çok önemlidir. En az 2 litre su tüketmelidir.
* Ödem ve tansiyon yüksekliği yoksa, tuz kısıtlaması yoktur. Burada iyotlu tuz kullanmaya dikkat etmelidir.
* Çay ve kahve aşırı tüketilmemelidir.
* Alkol ve sigara kullanmak kesinlikle doğru değildir.
* Gebeliğin ilk aylarında bulantı ve kusmalar olabilir. Bu durumda hamileler mutfakta yememeli, az ve sık yemelidir. Aşırı durumlarda, hastaneye kadar giden durumlar olabilir.
* Şişmanlık ve gebelik söz konusu ise, mutlak Doktor kontrolü altında ve günlük 1200 kaloriden az olmamak kaydıyla, yumuşak diyet uygulanabilir. Bu diyet, mutlak vitamin ve mineral destekli olmalıdır.
* Bunun için gebe günde yarım lt süt, bir yumurta, meyve ve sebze, az yağlı olacak şekilde beslenmelidir.
GEBELİKTE BESLENME NASIL OLUR?
4/ 5
Oleh