Karanfil çayı
Karanfil çiçeği tomurcukları ve çiçeği yemeklerde
tat vermesi birçok ülkede kullanılmaktadır. Birçok hastalığın
tedavisinde de kullanılan karanfil daha çok çay ve çiçeğin özünden elde
edilen yağ formlarıdır. İçildiği zaman birçok
şifalı bitki gibi faydalarının sayısı oldukça çok olan karanfil çayının faydalarından bazıları şu şekildedir;
- Sindirimi düzenler ve sindirim sistemi ile ilgili kanser türlerine karşı direnci arttırır.Karanfil çayı
- Diş ağrılarını hafifletir ve dişeti hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
- Mide bulantılarını azaltır ve kusmaya iyi gelir.
- Antiseptik özelliği kuvvetlidir.
- Şişkinliği aldığı bilinmektedir.
- Anti bakteriyel özelliği de yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.
Karanfil çayı nasıl hazırlanır ?
Kurutulmuş 6-7 diş karanfil yaprağı toz haline gelinceye kadar iyice
dövülür. Kaynamış suyun içerisine dövülerek toz haline getirilen
karanfiller atılır. 10 dakika demlenmesi beklendikten sonra servis
edilir. Daha güçlü bir çay elde etmek için 20 dakika da
demleyebilirsiniz.
Karanfil çayı
Karanfil çayının zararları
Kuru karanfil ağızda tahrişe neden olabilir. Diş
etleri üzerinde uzun süre karanfil yağı kullanmak diş etlerine zarar
verebilir. Ağız yoluyla karanfil kullanımı sıvı dengesinde bozulmalara
neden olabilir. Aşırı miktarda alınması ise zehirlenmelere neden
olmaktadır.