VAJİNİSMUSUN SEBEPLERİ VE TEDAVİSİ

VAJİNİSMUSUN SEBEPLERİ VE TEDAVİSİ

VAJİNİSMUSUN SEBEPLERİ VE TEDAVİSİ
13 Kasım 2012 Salı

Pek çok kadının sessiz kabusu olan Vajinismus; cinsel birleşme sırasında, kadının vajen kaslarının, refleks olarak, istem dışı kasılması sonucunda, cinsel birleşmenin hiç olamaması ya da, çok zor olması durumudur. Vajinismus, pek çok sebeple ortaya çıkabilir. Geçmişte yaşanan cinsel taciz gibi, ciddi bir psikolojik travma yaşamış kadınlarda görülebileceği gibi, ağrılı bir jinekolojik muayene de, vajinismusa sebep olabilir. Katı dini inançlar ve cinsel eğilimdeki bozukluklar da, vajinismusu tetikleyen etkenler arasındadır. Ama, en çok bilinen ve en sık rastlanan sebep ise, psikolojik kaygılardır. Özellikle çocuksu, aileye bağımlı ve ruhsal gelişimini sağlıklı bir biçimde tamamlamamış kadınlar, risk grubunu oluşturmaktadır. Vajinismusta, cinsel soğukluktan çok, cinsel ilişki sırasında zarar görme ve acı çekme duygusu ağır basmaktadır. Vajinismusun, az gelişmiş ülkelerde, ailevi ve dini baskılar altında yetişen kadınlarda daha çok görüldüğü savunulmaktadır. Kadının, küçük yaşlardan itibaren, erkeklerden uzak tutulması ve bu yöndeki baskılar, cinsellik hakkındaki çeşitli hurafeler, kadınları, ileriki cinsel yaşamından, küçük yaşlardan itibaren uzaklaştırmakta ve sonuç olarak, vajinismusu yaşamalarına neden olmaktadır.
VAJİNİSMUSUN BELİRTİLERİ;
*Cinsel ilişki sırasında yapılan hareketler can yakıyor ve zevk almanızı engelliyorsa,
*Bugune kadar hiç acısız seks yapmadıysanız,
*İlişkiyi olması gibi tamamlayamıyor ve istediğiniz hazzı alamıyorsanız,
*Partneriniz içinize girerken duvara çarpmış gibi oluyorsa,
*İçinize girdiğinde siz rahat bıraksanız bile sanki vajinanızı sıkıyormus gibi kasılıyorsanız,
*İlişki sırasında acıdan dolayı bırakma isteği oluyorsa,
VAJİNİSMUS VE GEBELİK ;
Vajinismus, gebeliğe engel bir durum değildir. Sadece, cinsel birleşmenin olama durumudur. Bu yüzden, eğer kadının veya erkeğin gebeliğe engel bir rahatsızlığı ve infertilitesi (kısırlığı ) yok ise, vajen ağzına dökülen spermlerin hızlı hareket etme ve yüzme kabiliyeti nedeniyle, gebe kalma ihtimali olacaktır. Ama, bu durumun normal birleşmeye oranla, daha az gebelik şansı olduğu da göz ardı edilmemelidir. Nitekim, ülkemizde vajinismusu olup da anne olan bir çok kadın bulunmaktadır.
VAJİNİSMUS TEDAVİSİ ;
Öncelikle, kişinin rahatlatılarak, uygun bir ruhsal ortam hazırlanmalı ve en önemlisi, kendisini hazır hissetmesini sağlayarak, muayenesi yapılmalı, herhangi bir hastalığının olup olmadığı tespit edilmelidir. Uygun ruhsal durum sağlanamaz ise, kişi tıpkı cinsel birleşme sırasında yaşadığı gibi, korkulara ve paniğe kapılabilir, bacaklarını kapatıp, ağlama krizine girebilir.
Muayene aşaması geçildikten sonra, eğer herhangi bir hastalık yok ise, çatı kaslarını gevşetecek bir takım egzersizlerle işe başlanabilir. Tabi, bu arada eşlerin ikisinin birlikte, psikiyatrik yardım alması gerektiği de unutulmamalıdır. Fakat, unutmamak gereken diğer önemli bir konu da şudur. Vajinismus, kadın ve erkeğin ortak aile sorunudur. Bu yüzden, eşler birbirlerine karşı anlayışlı davranmalı, birbirlerini suçlamaktan kesinlikle kaçınmalıdırlar. Psikiyatrik destek, eşlere uygun bir tedavi yöntemi kullanılması gerekir. Bu seanslar sırasında, eşlerin üzerine düşen görev ise; Kendilerine verilen ödevleri yerine getirmek, tedavi süresini tamamlamak ve tedaviye sonuna kadar inanmaktır. Unutmayın ki, inanmak başarmanın yarısıdır.
VAJİNİSMUSUN SEBEPLERİ VE TEDAVİSİ
4/ 5
Oleh