BOZA NASIL YAPILIR ?

BOZA NASIL YAPILIR ?

BOZA NASIL YAPILIR ?
17 Şubat 2014 Pazartesi

oza Neden Yapılır,Boza Nedir,Boza Nasıl Bir İçecek,Bozanın Tarifi,Boza Tarifi
Bozanın Faydaları ve Tarifi
Boza Nasıl Yapılır ?
Bozanın Faydaları,Bozanın Yararları,Boza Nasıl Yapılır,Boza Neden Yapılır,Boza Nedir,Boza Nasıl Bir İçecek,Bozanın Tarifi,Boza Tarifi
Boza çok eski bir Türk içeceğidir.. Çok eski tarihlerden, bu yana yapılmaktadır Orta Asya döneminden beri yapılıp tüketilmektedir. O dönemlerde kullanılan boza tarifi bu gün bilinmemektedir.  Eski İstanbul'da çoğunlukla  Ermeniler tarafından yağılan boza işi bu günlerde çok ilerlemiş ve pek çok yere boza salaonları açılmıştır.

1870'li yıllarda, Hacı Sadık denilen kişi, boza yapmış ve akşamları satmaya başlamıştır. Bu boza o kadar tutmuş ki, herkes gece yarıları boza almak için onu bekler olmuş. Daha sonraları Hacı Sadık bey, Vefa Bozacısını kurmuştur. Bu gün, her yerde içtiğimiz Boza tamamen onun formülü ile üretilmektedir.
Bozanın Faydaları,Bozanın Yararları
* Sanıldığının aksine kilo yapmamaktadır. Mayalanan bir içki olduğundan, laktik asit içinde bol miktarda bulunmaktadır.
* Bu da hazmı kolaylaştırıcı ve bağırsak florasını rahatlatıcı etkiye sahiptir. Özellikle hamile bayanlara, hazımsızlık çekenlere önerilmektedir.
* İçinde vitamin oranı çok yüksektir.
* Yağ yoktur, şeker çok az miktarda bulunmaktadır.
* A,B,C vitamini açısından zengindir.
* Eski dönemlerde, öksürükte ve boğaz iltihaplarında kullanılan boza, aynı zamanda sinir yatıştırıcı etkiye sahiptir.
Boza Nasıl Yapılır,Boza Neden Yapılır,Boza Nedir,Boza Nasıl Bir İçecek,Bozanın Tarifi,Boza Tarifi
Boza Yapımı İçin Gerekli Malzemeler ;
* 3 bardak bulgur,
* 2 kahve fincanı pirinç,
* 3 bardak toz şeker,
* 1 kibrit kutusu maya
Bozanın Yapılışı : Bulguru akşamdan su ile ıslatılır. Bir sonraki gün bulgur ve pirinç iyice ezilinceye kadar pişirilir. Mikserle çırpılarak, ince süzgeçten geçirilir. Bu karışım hafif ateşe koyulur, içine şeker katılır ve şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Ateşten alınır, soğumaya bırakılır ama ara ara karıştırmak lazımdır. Biraz ılıyınca içine maya katılır. (ılık su ile eritilmiş) Ağzı kapatılarak 2-3 gün bekletilir. İçinde göz göz kabarcıklar olunca boza hazır demektir. İsteğe bağlı olarak toz tarçın ve leblebi ile soğuk servis yapılır. Yaptığınız boza yaklaşık bir hafta dayanmaktadır.1 hafta sonra kullanmayınız.
Bozanın Faydaları,Bozanın Yararları,Boza Nasıl Yapılır,Boza Neden Yapılır,Boza Nedir,Boza Nasıl Bir İçecek,Bozanın Tarifi,Boza Tarifi
BOZA NASIL YAPILIR ?
4/ 5
Oleh