Horlama ve tedavisi

Horlama ve tedavisi

Horlama ve tedavisi
19 Şubat 2013 Salı
Horlama; genel bir tabir ile gürültülü uyku şeklidir. Ve nefes alınıp verilmesi esnasında bu durumda ses çıkmaktadır. Horlama ve çözümü
Uyku esnasında damak, boğaz ve dil kaslarının gevşemesinin hayli büyük sorunlar yaratacağını düşünen uzmanlar, bu durumda solunumun kapanabileceği ve nefesin kesilebileceğini söylemektedirler. Horlama esnasında bu gibi sıkıntıların yaşanması bazı durumlarda oldukça sıkıntı yaratmaktadır. Genellikle fazla kilosu olan kişilerde horlama sıkıntısı olduğu için kilo problemi horlamanın belirgin sebepleri arasında düşünülmektedir.

Horlama sorunun çözümü

Erişkin insanların % 50 sinin arada sırada horladığı , % 25 ininde her uyku zamanında horladığı bilinmektedir. Yaş ile artan bir tablo görülmektedir. Belirli yaşa gelmiş erkek ve kadınlarda horlama ile uyku apnesinin de eşlik ettiği gözlemlenmektedir. Uyku apnesini burun tıkanıklığı da alevlendirmektedir. Çeşitli ciddi rahatsızlıklara sebep verebilen bu durum uyku laboratuarında hastalar uyurken hasta bedenine takılan cihazlarla ölçüm yapılmaktadır.
  • Hasta uyurken horlamakta ve tansiyon kalp atışları gözlemlenmekte, uykuda nefes kesilmeleri izlenmektedir.
  • Rapor edilen uyku süreci uzmanların bilgisine sunulmakta ve rahatsızlıkların önüne geçmek için önlemler alınmaktadır.
  • Hastaların kilo takipleri, diğer rahatsızlıkları önemlidir. Ciddi derecede horlayan kişiler bu durumun önüne geçmek ve nedenini araştırılması için kbb uzmanına gitmelidirler.

Basit türden horlamalar için çözüm kilo kontrolü olarak görünmektedir. Horlayan kişilere bakıldığı zaman hem yaşı ilerlemiş hem de kilolarının fazla olduğu gözlemlenmektedir. Verilecek her kilo uyku apnesi açısından da önemlidir. Uyku apnesi hastaların çoğunluğunu şişman insanlar oluşturmaktadır.
Sırt üstü yatan hastaları horlamasının arttığı göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Hastalara yan yatış şekli önerilmektedir. Buna çözüm geceleyin sırt üstü uyuyup kalmamak için pijama arkasına küçük bir top dikmek olabilecektir. Horlama ve tedavisi
Tüm alınan önlemlere rağmen hastalarda horlama çözülememiş devam ediyor ise doktor başka tedaviye yönelecektir. Horlayan hastalar için geliştirilecek protezler yine çözüm için düşünülebilecektir. Damak ve diş arasına yerleştirilecek aparatlar horlama tedavisinde çözüm olarak tercih edilebilecek bir yöntemdir. Bu protez hava yolunu açık tutacak hasta rahat nefes alacak ve akciğer, kalp daha sağlıklı beslenecektir. Sosyal çevresinden ve ev ortamından sürekli şikayet alan hasta vakit kaybetmeden uzmana başvurmalı ve doktorun önereceği yöntemleri dikkate almalıdır.
Horlama ve tedavisi
4/ 5
Oleh