Damar tıkanıklığı

Damar tıkanıklığı

Damar tıkanıklığı
19 Şubat 2013 Salı
Damar tıkanıklığı, insanın organlarına olağan bir şekilde organların fonksiyonlarını yerine getirecek oranda kanın gitmemesi olarak adlandırılır. Damar tıkanıklığı kan akışının hızını azaltarak organların görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmelerine engel olur ve birden çok hastalığın ortaya çıkmasına yol açar. Damar tıkanıklığı

Damar tıkanıklığın nedenleri

Damar tıkanıklığı dünyada ölümle sonuçlanan hastalıkların başında yer almaktadır. Türkiye de ise damar tıkanıklığı ölüme neden olan hastalıkların % 38’ ine neden olmaktadır.
Kalp hastalıkları genel olarak damar sertliği ve tıkanıklığı sonucu oluşmaktadır. Damarlar, sigara, alkol, aşırı kilo, düzensiz beslenme, yüksek tansiyon, kolesterol, psikolojik rahatsızlıklar, demir eksikliği, fiziksel aktivite eksikliği, diyabet ve gut hastalığı gibi faktörlerden dolayı zamanla sertleşerek tıkanmaktadır.


Damar tıkanıklığının belirtileri

Damar tıkanıklığı aniden ortaya çıkan bir hastalık değildir. Yavaş yavaş kendini belli eder. İlk başlarda fark edilebilecek bir belirti görülmeyebilir. Kişinin yaşam kalitesine, genetik faktörlere ve daha birçok nedene bağlı olarak zamanla ortaya çıkabilir. Damar tıkanıklığının çok ilerlemeden far edilmesi çok düşük olasılıklardadır. Damar tıkanıklıklarında belirtiler, damarda oluşan tıkanıklıkların yeri ile ilişkilidir. Tıkanıklık sebebi ile dokulara gerekli oksijen gitmez ve tıkanıklığın olduğu bölgede kan dolaşımı engellenir.
  • Tıkanıklık eğer beyinde oluşmuş ise, konuşma bozuklukları, hafıza kaybı, bilinç kaybı, görme bozukluğu ve kas kuvvetinin geçici olarak zayıflaması söz konusudur.
  • Tıkanıklık kalpte oluşmuş ise, kalpte kasılma kuvveti azalır. Ritim bozuklukları, göğüs ağrıları oluşur. Aynı zamanda kalp krizine yol açar.
  • Eğer tıkanıklık bacaklarda meydana gelmiş ise, kramp, ısı azalması, deride morarma ve kalınlaşma görülür. Damar tıkanıklığı
  • Tıkanıklık böbreklerde oluşmuş ise, kan basıncında artış olur ve böbrekler görevini tam anlamı ile yerine getiremez.

Damar tıkanıklığının tedavisi

Kalp damar tıkanıklığında tedavi amaçlı olarak ilaç ve stent tercih edilir. Tıkanıklık çok ciddi boyutlara ulaşmamış ise ilaç kullanılarak tedavisi yapılabilir. Ancak 3 damardan daha fazla damar tıkanıklığı mevcut ise cerrahi işlem gerekir.
Kroner damarlarda aşırı derecede daralma oluşmuş ise bypass ameliyatı gerekli görülür. Hastaya hangi işlemin daha uygun olacağına doktor karar vererek uygulamayı gerçekleştirir.
Damar tıkanıklığı
4/ 5
Oleh