Arı sokması

Arı sokması

Arı sokması
19 Şubat 2013 Salı
Arı sokması daha çok yaz aylarında kişilerin maruz kaldığı durumlardan birisidir. Arı sokmalarının doğurduğu sonuçlar kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bu durumlarda hayati risk çok nadir durumlarda görülür. Arı sokması

Arı sokmasının belirtileri

Arının soktuğu bölgeye bıraktığı zehir ile zehre maruz kalan bölgede hafif reaksiyonlara neden olur. Bu reaksiyonlar, şişlik, ağrı ve kaşıntı olarak kendini belli eder. Ağrı birkaç saat kendini belli ederken şişlik 1 – 2 gün içinde ortadan kaybolur.
Çok nadirde olsa sistematik reaksiyonlar gözlemlenebilir. Sistematik reaksiyonlarda, vücudun çeşitli bölümlerinde döküntü, kızartı ve şişlik görülebilir. Ayrıca mide bulantısı, baş dönmesi ve nefes alışverişinde güçlük yaşanabilir. Kan basıncı düşmesi ile kişi şoka girebilir. Arı sokmalarında şok acil bir durumdur ve birkaç dakika içinde ortaya çıkar.

Arı sokmasından sonra yapılması gerekenler

  • İlk yapılması gereken işlem arının sokmuş olduğu bölgeden arının bıraktığı iğne çıkarılmalıdır. Yaranın bulunduğu bölgeye amonyak ve tentürdiyot sürmek enfeksiyona karşı koruyucu olacaktır.
  • Arının sokmuş olduğu bölgede oluşan yara bol su ile yıkanmalıdır. Arı sokması
  • Arının sokmuş olduğu bölgeye buz uygulaması doğru bir yaklaşım olur. Yarım saat süre ile uygulanan buz alerjik reaksiyonları en aza indirir.
  • Arı şayet ağızdan sokmuş ise yudum yudum tuzlu su içmek yararlı olacaktır.
  • Kişinin sergilemiş olduğu duruma göre ağrı kesici ve alerji ilaçları kullanılabilir.

Arı sokmalarında komplikasyonlar

Anafilksi: çok şiddetli bir alerjik reaksiyondur. Arı sokmalarının çok tehlikeli bir komplikasyonudur. Kan basıncı düşerek bilinç kaybına neden olabilir ve hayati tehlike oluşabilir.
Yara yerinde enfeksiyon: cilt tahriş olduğu için yaranın bulunduğu alan enfekte olabilir.

Alerjik reaksiyonlarda tedavi

Arı sokması sonucu kişi şoka girebilir. Şok ile solunum durabilir ve kardiyopulmoner resüsitasyon ortaya çıkabilir. Bu durumda acil müdahale şarttır. Bu durumlarda yapılması gerekenler;
  • Nefes alışverişini kolaylaştırmak için oksijen desteği ve albuterol tarzı ilaçlar kullanılabilir.
  • Kortizon ve intravenöz kullanılabilir. Kortizon ve intravenöz hava yollarının inflasmanyonunu azaltır ve nefes alışını kuvvetlendirir.
Arı sokması
4/ 5
Oleh