AĞRILI CİNSEL İLİŞKİ DİSPARONİ

AĞRILI CİNSEL İLİŞKİ DİSPARONİ

AĞRILI CİNSEL İLİŞKİ DİSPARONİ
12 Kasım 2012 Pazartesi

Tıbbi literatürde, "Disparoni (disparunia, ağrılı birleşme)" olarak adlandırılan, cinsel ilişki sırasında, vajen girişinde veya derin ilişkide, ağrı hissedilmesi durumudur. Disparoni, tekrarlayan veya sürekli olarak cinsel ilişki sırasında, ağrı olmasıdır. Görülme sıklığı %10-15'tir. Tanıda, bu ağrının, vajinismus veya kayganlık eksikliğine bağlı olup olmadığı ayırt edilmelidir.
Ağrının nedeni, organik bir rahatsızlık olabileceği gibi, psikolojik de olabilir. Bunun ayrımı ise, jinekolojik muayene ile yapılır. Disparoni, eğer ilk cinsel ilişki deneyiminden beri varsa birincil, sonradan ortaya çıkmışsa, ikincil adını alır. Bu ayrım muhtemel nedenlerin ortaya konması açısından önemlidir.
Yüzeyel disparoni, vajina girişinde, derin disparoni ise, penisin girmesiyle birlikte, vajinanın derinlerinde ortaya çıkan ağrıdır ve bu ayrım da tanı açısından önemlidir. Derin disparonide, ağrı alt karın bölgesinde yaygın olarak hissedilir. Ağr,ı genellikle vajina ya da kasık bölgesinde gelişir. Disparoniden yakınan kadınlar, acının verdiği korkuyla cinsel ilişkiye girmekten kaçınabilir. Hatta, ağrının çok şiddetli olması, vajinal kasların, ilişkiye girilmesine engel olacak kadar sıkı kasılmasına bile yol açabiliyor.
Dispanoriye yol açan sebepler şöyle sıralanabilir;
1-Vajinal bölgede ya da rahimde gelişen enfeksiyonlor. Örneğin herpes simpleks enfeksiyonu (genital uçuk) ya da vajinit.
2-Vajinada, rahimde veya yumurtalıkta gelişen kitle ve tümörler.
3-Vajinada yabancı cisimlere karşı oluşan alerjiler.
4-Endimotriozis (iç genital bölgedeki organlarda oluşan yapışıklıklar.)
5-Yeterince hazır olunmadan ilişkiye girme ve buna bağlı vajinada oluşan tahriş.
6-Menopoz döneminde vajinada oluşan kuruluk.
7- Kızlık zarıyla ilgili sorunlar. Örneğin kızlık zarının yapısal olarak sert olması.
8-Ender olarak görülse de doğumsal vajina kusurları.
9-Psikolojik sorunlar.
Disponori basit bir enfeksiyondan kaynaklanabileceği gibi çok ciddi bir problemden dolayı da meydana geliyor olabilir. O yüzden böyle bir durumla karşılaştığınız zaman vakit kaybetmeden bir hekime başvurmanız gerekiyor.
AĞRILI CİNSEL İLİŞKİ DİSPARONİ
4/ 5
Oleh