VAJİNAL KURULUK VE SEBEPLERİ

VAJİNAL KURULUK VE SEBEPLERİ

VAJİNAL KURULUK VE SEBEPLERİ
13 Kasım 2012 Salı

Vajinal kuruluk , pek çok kadının yaşadığı ve pek çoğunun da, anlatamadığı bir sorun. Öncelikle, vajinal kuruluğun ne olduğunu açıklayalım.
Vajinal kuruluk; estrojen hormonundaki, belirgin düşüşe bağlı olarak gelişen değişikliklerdir. Hastalık aynı zamanda, atrofik vajinitis olarak da bilinir.
Sağlıklı bir cinsel ilişki için, vagina kayganlaştırılmış olmalıdır. Vagina girişinde ve rahim ağzındaki özel salgı bezleri, sümüksü kıvamda kaygan bir sıvı salgılayarak, vajen kayganlığını sağlamaktadırlar. Bu salgı, cinsel ilişki öncesinde, kadını cinsel olarak uyarılmasıyla, cinsel birleşmeye hazırlar. Bazı durumlarda, vagina kayganlığı yeterli olmaz ve vajinal kuruluk yakınması oluşur. Böyle bir durumda, cinsel ilişki beklenen düzeyde değildir ve kadın açısından ağrılı olabilir. Vajinal kuruluk yakınması genellikle, menopoz sonrası yıllarda, kadınlık hormonu olarak bilinen Östrojen eksikliğine bağlı olarak oluşur ve menopoz tedavisi ile giderilir. Ancak, normal erişkinlik yıllarında da vajinal kuruluk yakınması olabilir.
VAJİNAL KURULUĞUN SEBEPLERİ;
Vajinal ıslanma azlığı, hormonal bir problem olarak, sıklıkla menopoz döneminde estrojen hormonunun azalmasıyla karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde verilen lokal (bölgesel) etkili vaginal fitil veya kremler, vaginadaki kuruluğu ve kuruluğun neden olduğu ilişki problemlerine de çözüm olacaktır.
Yine, doğumdan sonraki lohusalık ve emzirme dönemlerinde artan “prolaktin (süt hormonu)” kadındaki estrojen hormonunu baskılayarak vaginadaki kuruluğa sebep olabilmektedir.
Vajinal enfeksiyonlar, kullanılan bir takım ilaçlar, hiperprolaktinemi (prolaktin hormonu yüksekliği) durumları, vajinal duş alımı (vajina içini yıkama), stres, vajinal fitil ve ilaçlar yine vaginada kuruluk şikayeti yapabilirler.
Üreme çağında vajinal kuruluk nedenleri: Yeterli cinsel uyarının olmaması , Cinsel isteksizlik, Depresyon, Vajinal enfeksiyonlar, Hormonal dengesizlikler (hiperprolaktinemi), Emzirme (laktasyon) dönemi, vajinal kurulukta etken sebeplerdir.
VAJİNAL KURULUK VE SEBEPLERİ
4/ 5
Oleh