Depresyon ilacı kullanmadan önce 2 defa düşünün

Depresyon ilacı kullanmadan önce 2 defa düşünün

Depresyon ilacı kullanmadan önce 2 defa düşünün
29 Ağustos 2012 Çarşamba
Depresyon ilacı kullanmadan önce 2 defa düşünün

Prof Dr  Osman Müftüoğlu depresyon ilacı kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.  Osman Müftüoğlu'nun depresyon ilacı kullanımı hakkındaki önerilerine kulak verelim:

Son yıllarda Antidepresan ilaçları tüketiminde inanılmaz derecede  artış sözkonusu. Depresyon ilacı kullanımı konusundaki verilere bakarak Türkiye’de bir “depresyon salgını” olduğunu bile düşünmeniz mümkün. 


2003 senesinde antidepresan ilaç tüketimi yıllık 14 milyon kutu iken  2008 senesinde antidepresan ilaç tüketimi yıllık 30 milyon kutuya yükselmiş.. 2011 yılında ise antidepresan ilaç tüketiminin yıllık 35-40 milyon kutu civarında olacağı tahmin ediliyor. Kısaca antidepresan ilaç tüketimi konusunda durum ciddi…

Uzman psikiyatristlere göre pekçok kişi bu antidepresan ilaçları gereksiz yere kullanmakta. Bu kötü gidişin hem doktorlar ve eczacılar hem de hastalar ile ilgili yönleri var.

Mesela, bazı hekimler en küçük bir kaygı halinde hastalarına derhal bir antidepresan ilaç yazıyor. Antidepresan ilaçların sık yazılmasında bu ilaçları psikiyatri uzmanlarının haricindeki doktorların da sık kullanmalarının etkisi var. 

Oysa, antidepresan ilaç kullanımına başlama kararı  bilgi birikimi ve uzmanlık gerektiren önemli bir karardır. Özellikle ağır  depresyonların tedavisi konusunu uzman psikiyatristlere bırakmak, ilaç kullanıp kullanmama konusunda onlara güvenmek gerekli.

Bunların dışında  kişilerin eş dost tavsiyesi ile ilaç kullanması konusu var ki işin bu kısmı da endişe veren boyutlarda. Özellikle şehirlerde yaşayan kadınlar arasında birbirlerine antidepresan ilaç önerme hatası sık yapılıyor. Çoğu kadın  arkadaşının veya komşusunun tavsiyesi ile antidepresan ilaç kullanmaya başlıyor.

Eczacıların antidepresan ilaçları reçetesiz satmaları da ayrı bir problem. Dünyadaki hiçbir gelişmiş ülkede antidepresan ilaçları  gidip eczaneden reçetesiz satın alamazsınız. Bizde ise dileyen, dilediği eczaneden, istediği antidepresan ilacı satın alabiliyor.

Ne yapmalıyız?

Hepimizin yaşamında da kaygılanma durumunun biraz uzadığı, endişelerin çoğaldığı, mutsuzluk halinin yoğunlaştığı, isteksizliğin fazlalaştığı, heves kaybının en üst seviyeye ulaştığı dönemler vardır, her zaman da olacaktır. Gerçek bir klinik depresyon halinden yani tedavi edilmesi gereken bir durum olduğunu söyleyebilmek için bu basit kaygı durumlarından daha başka belirtilere de ihtiyaç vardır. 

Bu belirtierin hangi dereceye varması halinde bir antidepresan ilaç kullanmaya başlamanın gerektiği konusu ancak tecrübeli bir doktorun (mümkünse ruh hastalıkları uzmanının) vereceği karara bağlı olmalıdır.

Antidepresan ilaçlar önemli yan etkileri olabilen ilaçlardır. Bazıları intihar dürtüsüne bile sebep olabilen bu ilaçları kullanan kişiler uyku bozukluğu, baş ağrısı, ağız kuruluğu, cinsel isteksizlik, idrar tutukluğu  sık görülen yan etkileridir. Antidepresan ilaçların nerede ise tamamına yakını kilo almanızı kolaylaştırır. Bazıl antidepresan ilaçlar yaralama dahil, şiddete yönelmeye neden olur.

Benim tavsiyem şu: Eğer bir uzman psikiyatrist  tavsite etmediyse herhangi bir antidepresan ilaç kullanmaya başlamadan önce bir değil iki kez düşünün! Birçok kişi antidepresan ilaçları gereksiz yere ve bilinçsiz bir şekilde kullanıyorlar.



Depresyon için sarı kantaron çayı

Sarı kantaron hapı depresyon için faydalı

Stres-hiperaktivite ve depresyon için doğal formüller


Depresyon ilacı kullanmadan önce 2 defa düşünün
4/ 5
Oleh