Bubinga Ağacı Nedir ve Nerelerde Yetişir?

Bubinga Ağacı Nedir ve Nerelerde Yetişir?

Bubinga Ağacı Nedir ve Nerelerde Yetişir?
 
•    Bubinga ağacı dünyada sadece batı ve  orta Afrika'da, özellikle Gobon, Fildişi sahillerinde  ve Kamerunda yetişmektedir.
    
•    Bubinga ağacının boyu 300-400 metreye kadar uzayabilmektedir.
   
•    Bubinga ağacı  dünyanın en sert ağaçlarından birisidir.
    
•    Bubinga ağacının tatlı pembeden kızıla kaçan bir rengi vardır.
   
•    Bubinga ağacının kerestesi; müzik aletleri, süs eşyaları, gemicilikte, mobilya yapımında ve nadir de olsa parke sektöründe kullanılır.
   
•    Bubinga ağacı renginden dolayı Gül ağacı' na benzediğinden ülkemizde genellikle Gül ağacı olarak adlandırılmaktadır.


Saçlarım neden dökülüyor?

Saçlarım neden dökülüyor?

Saçlarınız neden dökülüyor?
 
Saçlarınız dökülmeye başladıysa aman dikkat! Buna sağlığınız ile ilgili önemli değişiklikler neden oluyor olabilir..
 
Hızlı kilo kaybetmek saçların dökülmesine neden olmakta
 
Kullandığınız ilaçlardan beslenme alışkanlıklarınıza kadar bir çok faktör saçlarınızın dökülmesine  neden olabilir.

 

Saç dökülmelerinin yaygın sebepleri arasında kan sulandırıcı, tansiyon düşürücü, guatr ilaçları ve lipid düşürücülerin de aralarında yeraldığı ilaçların dışında kemoterapi ve radyasyon gibi kimyasal maddelere maruz kalmak  yer almaktadır. 

Sıkı diyetler, hormonal nedenler  ve hızlı kilo kaybetmek gibi beslenme faktörleri, gebelik, ateşli hastalıklarve anemi de saç dökülmelerinde etkili olmaktadır. Vitamin ve özellikle çinko ve selenyum gibi mineral eksiklikleri, yaşlılık, tiroid ve bağışıklık sistemi hastalıkları, yaygın veya bölgesel deri hastalıkları, psikolojik veya fiziksel stres gibi sebepler de saç dökülmelerine yol açıyor."
 
Saçı  her gün yıkamak doğru değil
 
Saçınızın dökülmesini önlemek için önce buna sebep olan hastalıkların tedavi edilmesi gerekir.
 
Bunun dışında beslenme alışkanlıklarına, özellikle proteinden zengin, karbonhidrattan fakir beslenmeye, yeşil sebze, süt, yumurta, baklagiller tüketimine dikkat edilmeli. 

Saçınıza mümkün olduğu kadar jöle, boya, fön gibi fiziksel ve kimyasal uygulamalar yapmayın. Yazın güneş ve deniz suyunun oluşturduğu kuruluğa, kışın ise soğuğa  karşı gerekli önlemleri alın. 

Saçı her gün yıkamak doğru değil. İki üç günde bir PH değeri 5,5 olan şampuanlar ile yıkamak yeterli. Saçı sık yıkamak saçın yağ dengesini bozar. Eğer bu hususlara dikkat edilirse zaten saç dökülmesi de en aza indirilir."
 
Sağlıklı saçlara sahip olmak için deniz mahsulleri tüketin
 
Saç dökülmesinin en önemli sebeplerinden birisi dengesiz beslenmektir. 

Sağlıklı saçlara sahip olmak için öncelikle;
 
* Folik asit (yeşil yapraklı sebzeler, mısır ve mercimek),

* B12 vitamini (karaciğer, börek gibi sakatatlar, deniz ürünleri ve süt),

* Bakır (lahana, karnabahar ve diğer yeşil yapraklı sezeler)

* Yeterli protein ve çinko (özellikle yumurta, deniz ürünleri, fasulye, ceviz ve süt),
 
* Selenyum (deniz ürünleri, soğan, sarımsak) gibi vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde almaya dikkat eetmeniz gerekiyor.
 
Ayrıca saç sağlığınız için sigarayı bırakmak da önem taşıyor.
 
Sanılanın aksine saçların gürleşmesi için saçları kısa kestirmenin doğrudan bir bağlantısı bulunmuyor. Sadece saçların uzaması ile saç telleri daha kırılgan bir hale geliyor. 


etiketler: Saç bakımı, saç dökülmesi, sağlıklı saçlar için, saç kırılması, saç dökülmesinin nedenleri


Doğal bronzlaştırıcılar

Doğal bronzlaştırıcılar

Doğal bronzlaştırıcı besinler

Karpuz: Karpuz
ferahlatıcı bir yaz meyvesi olmasının yanısıra aynı zamanda içeriğinde C vitamini de bulunur.
 
Kavun: Kavun tatlı tadıyla en sevilen yaz meyvelerden biridir. Kavun içeriğinde bulunan yüksek karotenile bronzlaştıran besinlerin başında gelmektedir.
 
Kayısı: Kabızlığı önleme etkisisinin yanı sıra içeriğinde bulunan yüksek potasyum sayesinde kas kramplarını önleyici etkiye de sahip.

 

Şeftali: Yaz ishallerine karşı koruyucu olmasının yanında şeftalinin bronzlaştırıcı etkisi vardır.
 
Havuç: Bronzlaştırıcı besinler listesinin en başında yüksek karoten içeriği nedeni ile havuç yer alıyor.
 
Peynir: Peynirin iyi bir kalsiyum kaynağı olmasının yanısıra  bronzlaşmayı hızlandıran etkisi olduğu bilinmektedir.
 
Ispanak: iyi bir folik asit kaynağı olan ıspanak aynı zamanda bronlaşmayı kolaylaştırır.
 
Bu besinlerden oluşan zengin bir beslenme planı uygulayan kişilerin, bu besinleri nadir tüketen kişilere göre ten renklerinin bronz renge daha yakın olduğu saptanmıştır.

Sağlıklı bronzluk için E vitamini


Güneş ışınlarının cildimiz üstünde yıpratıcı etkileri de olmaktadır. Bu yıpratıcı etkilerden korunmak için E vitamininden zenginleştirilmiş kremler haricinde beslenmemizde de E vitaminine yer vermemiz gerekmektedir. E vitamini bakımından zengin olan yiyecekler; bitkisel sıvı yağlar ve kuruyemişlerdir. 

Salatalarınıza az miktarda da olsa sıvı yağ eklemeli, günlük beslenmenize de 1 avuç kadar fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişler ilave etmelisiniz.

Etiketler: Doğal bronzlaştırıcı besinler, Doğal bronzlaştırıcı, Doğal bronzlaşma, Doğal bronzluk, sağlıklı bronzluk, Doğal bronzlaştırıcılar

 
Urmu dutunun faydaları

Urmu dutunun faydaları

Urmu dutunun faydaları

Ülkemizde Kahramanmaraş'ın yüksek yaylarında yetişen Urmu dutu doğal antibiyotik olarak bilinir.
 
Urmu dutu ile yapılan şerbet yaz aylarında serinleticidir hem de sıcak havanın verdiği olumsuz ruh halinden kurtarıcıdır.

Urmu dutu ile yapılan reçel ve pekmez ise kış mevsiminin getirdiği hastalıklara karşı koruyucudur.

Urmu dutu ağız yaralarına, öksürüğe, bronşite, karaciğere, bademciğe, astım hastalığına ve şeker hastalığına faydalıdır.  

Urmu dut pekmezi bir beze sürülüp boğaza sarıldığında  boğaz şişkinliğini giderir. 

Bir kaşık urmu dut pekmezi yutulursa, boğazdaki tahriş olan bölgeler hızla iyileşir.

Urmu dutu % 90 kan yapma özelliğine sahiptir.

Karadutun faydaları

Karadut Şurubu ve Faydaları  

Etiketler: Urmu dutu, Urmu dutunun faydaları, Urmu dutu suyu
Alkali su nasıl yapılır? - Ender Saraç

Alkali su nasıl yapılır? - Ender Saraç

Evde Alkali su nasıl yapılır? 
 
Doktor Ender Saraç vücudumuzu alkali hale getirmek, hücrelerin yenilenmesini sağlamak için evde Alkali suyun nasıl yapılacağını anlattı.

Alkali su  tarifi

Alkali su elde etmek için 2 litre suyun içine 1 yemek kaşığı kadar karbonat koyduktan sonra karbonat eriyene kadar iyice karıştırın. Gün boyunca hazırlamış olduğunuz bu Alkali suyu için. 

Hatta  soğuk ya da sıcak  içeceklerinizde bile bu suyu kullanabilirsiniz.

Alkali beslenme ve alkali suyun önemi video izleyin







Ebru Şallı Ananas Maskesi

Ebru Şallı Ananas Maskesi

Ananas Maskesi

Ebru Şallı yüzdeki ödemi gideren ve cilde ışıltı veren Ananas Maskesi tarifi verdi. 

Ananas maskesi göz altı morluklarına karşı çok iyi gelmektedir. Cildinizi canlandırır ve ışıltı verir.


Ananas Maskesi tarifi 

*
1 dilim ananas (taze olmalı)
* 1 tatlı kaşığı bal
* 1 çay kaşığı buğday yağı

Hazırlama ve uygulama: Ananası rendeledikten sonra içine buğday yağı ve balı koyarak iyice karıştırın. Maskeyi uygulamadan önce peeling yaparak cildinizi ölü deriden arındırın. 

Temizlediğiniz cildinize hazırladığınız ananas maskesini uygulayın. Maskeyi gözaltı morluklarını gidermesi için göz altına da uygulayabilirsiniz.

Maskeyi uyguladıktan sonra cildinize etki etmesi için 15 dakika bekledikten sonra cildinizi ılık su ile yıkayın. Ananas maskesini haftada 2 kere uygulayabilirsiniz.









Gece görüş kabiliyetini artırmak için Mavi yemiş tüketin

Gece görüş kabiliyetini artırmak için Mavi yemiş tüketin

Gece görüş kabiliyetini artırmak için Mavi yemiş olarak bilinen yaban mersini tüketin.

Daha önceki yazılarımızda faydalarını anlattığımız Mavi yemiş olarak da bilinen Yaban mersini- Bilberry Exract'ın faydalarına bir yenisi daha eklendi.


Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, mavi yemişin en özel yönünün bu meyveyi tüketen kişilerin gece görüş kabiliyetini artırması olduğunu belirtti. 

Bu sebeple gece araç kullanacak kişilerin seyahat öncesi yaban mersini (Mavi yemiş) tüketmelerini tavsiye etti...


Halk arasında "yaban mersini" olarak da bilinen mavi yemiş  pek çok hastalığa iyi gelmektedir.

Mavi yemişin yapraklarından çorba da yapılabilmektedir. Mavi yemiş ile yapılan çorbaların özellikle gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu ve tedavi edici özelliği vardır. Mavi yemişin kış aylarında tüketilmesi mutlaka tavsiye edilir. 

Mavi yemişin hem yapraklarında hem de meyvesinde C vitamini oranı oldukça yüksektir. Yaban mersini insan vücuduna oldukça yarar sağlamaktadır.  Yaban mersini Kanser yapıcı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlayan bir meyve olarak da bilinmektedir. 

İshale karşı oldukça yararlıdır. Mavi yemişin aynı zamanda mikrop öldürücü özelliği de bulunmaktadır. Kanı temizler, bağırsak metabolizmasını da düzenler. Mavi yemiş şeker hastaları için de birebir faydalı ve tavsiye edebileceğimiz bir meyvedir, aynı zamanda bu ürünün kalp krizi önleyici özelliği de bilinmektedir. Çünkü Mavi yemiş kan şekerini, kolesterolü düşürmektedir

Mavi yemiş özellikle sürücüler için çok çok yararlıdır. Mavi yemiş tüketildiğinde oldukça kaliteli bir görüş sağlanabiliyor. Her öğünde olmasa bile haftada bir kaç defa Mavi yemiş tüketmekte yarar var. 

Sürücülerimizin seyahate çıkmadan önce bu üründen mutlaka tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Seyahatin oldukça fazla yapıldığı yaz ayındayız ve önümüzde de bir bayram var. İnsanlar ailelerinin yanlarına ya da tatile gitmek için yollara çıkacak. Sürücülere tavsiyemiz, mavi yemişi seyahatlerden önce tüketsinler."


Cilt kuruluğunu önleyen formül - Ender Saraç

Cilt kuruluğunu önleyen formül - Ender Saraç

Cilt kuruluğunu önleyen formül


Doktor Ender Saraç Kanaltürk Tv'de yayınlanan Ender Saraç'la Sağlıklı günler programında  cilt kuruluğunu ve cilt çatlaklarını önleyen doğal formül verdi.


Cilt kuruluğunu önleyen formül

Malzemeler:

* 1 tatlı kaşığı saf aloavera jeli

* 2 tatlı kaşığı susam yağı

* 2 çay kaşığı badem yağı

* 2 çay kaşığı hakiki gülsuyu

Malzemeleri karıştırarak bir kapta saklayın. Cilt kuruluğuna ve cilt çatlaklarına karşı mükemmel bir doğal koruyucu elde etmiş olacaksınız.

Ender Saraç 

 
Gaz giderici bitki çayı - Ender Saraç

Gaz giderici bitki çayı - Ender Saraç

Gaz giderici bitki çayı 

Doktor Ender Saraç Kanaltürk Tv'de yayınlanan Ender Saraç'la Sağlıklı günler programında aşırı gaz sorunu yaşan kişiler için  kolay hazırlanabilen bitki çayı tarifi verdi.

 

Gaz giderici bitki çayı tarifi 
Malzemeler:
* 1/2 tatlı kaşığı yeşil çay
* 1/2 tatlı kaşığı anason 
* 2 adet parmak ucu kadar zencefil
* 1/2 tatlı kaşığı rezene tohumu 
* 1 adet avokado yaprağı 
* 1 çay kaşığı kekik

Hazırlanışı ve Kullanımı:
Malzemelerin tamamını kaynar suya koyarak 5 dakika demlendirin. Ardından süzün ve içine şeker ya da tatlandırıcı ilave etmeden, 1 ince dilim limon koyarak günde 2 veya 3 fincan için.


Hazımsızlık ve gaz giderici bitki çayı tarifi

Bağırsak gazı için şifalı bitkiler

 



Ödem söktüren bitki çayı tarifleri - Canan Karatay

Ödem söktüren bitki çayı tarifleri - Canan Karatay

Ödem söktüren bitki çayı tarifleri - Canan Karatay 

Zayıflamak için uygulanan diyet listelerine destek olan ödem söktürücü çaylar, genellikle aç kalarak veya bir takım besinleri tüketerek vücuttan atılmakta zorlanan ödemlerin kısa sürede en etkili şekilde vücuttan atılmasını sağlamaktadır. 


Uzmanlara göre, vücudumuzda bulunan yağların içerisinde önemli miktarda ödem denilen vücut sıvısı bulunduğundan, kilo vermek ve zayıflamak için ne yapılırsa yapılsın, ödemler vücuttan atılmadığında, başarılı sonuç almak çok mümkün değildir. 

Evinizde şifalı bitkilerle hazırlayabileceğiniz ödem söktürücü çaylar ile bunu pekala başarabilirsiniz. İşte uygulamak isteyenler için ödem söktürücü çay tarifleri:

Ödem söktürücü bitkisel çay tarifi - 1

Malzemeler

•    1 tutam ısırgan otu
 
•    1 tutam mısır püskülü

•    8-10 adet kiraz sapı

•    3-4 adet defne yaprağı

•    10 adet maydanoz sapı

•    1 litre su

Hazırlanışı: Kaynayan 1 litrelik suya malzemeleri belirtilen ölçüde ilave ettikten sonra yaklaşık olarak 15-20 dakika daha kaynatın. Kaynattıktan sonra süzün ve ılık ılık için. Ödem söktürücü bitkisel çaydan günde en az 3 kere için.
 
Ödem söktürücü bitkisel çay tarifi - 2

Malzemeler:

•    1 su bardağı süt
•    1 demet ince kıyılmış maydanoz
 
Hazırlanışı: Bir bardak süte, bir demet ince kıyılmış maydanoz ilave edin ve karışımı ocağa koyarak süt yarıya ininceye kadar hafif ateşte kaynatın. Ödem söktürmek için bu çaydan sadece gündüzleri iki saatte bir iki çay kaşığı kadar içmelisiniz.




Bulgur nasıl yapılır?

Bulgur nasıl yapılır?

Bulgurun faydalarıBulgur nasıl yapılır?

Bulgur buğdaya çeşitli aşamalar uygulanarak elde edilir. Bu aşamaların neler olduğunu anlatalım. Biz size   bulgurun fabrika ortamında değil, köylerde nasıl yapıldığını anlatacağız.

Sonbahar mevsimi geldiği zaman köy evlerinde kışa hazırlık telaşı başlar. Tabii ki bulgur yapmak da bu telaşlardan birisidir. 

Öncelikle bulgur yapmak için iri taneli ve sert olan kaliteli buğday kullanılmaktadır.



Buğday ayıklanıp haşlandıktan sonra süzülerek güneş altında kurumaya bırakılır. Buğday kuruduktan sonra dibeklere konur, ıslatılarak köylüler tarafından tokmaklarla dövülür. 

Tekrar güneş altında kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra savrulmak suretiyle kepeklerinden arındırılır. Kalburlarda elenerekabancı maddelerden ayrılan buğday  bulgur halini alır.   

Bulgurun faydaları için tıklayınız

bulgur nasıl üretilir?  bulgur nasıl yapılır?  bulgur nasıl elde edilir?
Kinoa ve Kinoanın faydaları

Kinoa ve Kinoanın faydaları

Kinoa ve Kinoanın faydaları
Kinoa,  Chenopodioideae alt familyasından bitkidir. Tahıllara benzer yönleri olmasına rağmen Buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır.
 
Tahıllara oranla Kinoa'nın besin değeri oldukça iyidir. Lizin gibi temel amino asitler ve bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor içerir.100 gram kinoa 372 kalori, 5,8 gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif içerir.


Hasattan sonra tohumların saponin içerdiği için tadı acı olan kabuklarından ayrılması gerekir. Kinoa genellikle pirinç ile aynı şekilde pişirilir ve çok çeşitli yemeklerde kullanılır. Kinoa yaprakları, ıspanak gibi bir yapraklı sebze olarak da tüketilebilir.
 
Kinoa Nasıl Pişirilir?
 
Kinoadan; pilav, salata, kahvaltılık, hatta un haline getirirseniz tatlı bile yapabilirsiniz.  Pişirmeden önce kinoayı birkaç saat suda bekletmek içindeki enzimleri harekete geçirir. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişer. Eğer suda bekletmek için vaktiniz yoksa pişirmeden önce bolca yıkamalısınız. Her koşulda pişme süresi 15 dakikayı geçmiyor. Kinoa pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanılabilir.
 
Kinoa bulgur kıvamında bir tahıl olduğu için Türk damak tadına çok uygun. Baskın bir tadı ya da kokusu yok. Kendine özgün bir aroması var. Haşlandıktan sonra salatalara eklenerek soğuk da yenilebiliyor. Aynı zamanda sebze, et, balık, tavuk gibi yemeklere hoş bir tat veriyor.
 
Kinoa pilavdan salataya kadar birçok yemeğe yakışıyor. Çorbaların içerisine konulabiliyor. Kavurup iri iri dövüldüğünde müslilere katılabiliyor. Un haline getirilirse, kurabiye, kek, hamur işlerinde, ekmek yapımında kullanılabiliyor. 

Garnitür olarak ise yemeklere lezzet veriyor. Taze soğan, nar ekşisi, maydanoz, domates ile kısır gibi yapılırsa çok lezzetli oluyor. Kuskus gibi pişirilip hafif sade yağ ile döndürülüp pembeleşene kadar çevirilirse de yemek gibi yenilebiliyor.
 
Kinoanın Besin değeri
 
100 gram kinoada 372 kalori var. 5.80 gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif içeriyor. Bu nedenle de yağ bakımından fakir. A, B, C, D ve K gibi neredeyse tüm vitaminleri içeren kinoada kolesterol yok. 100 gram kinoanın bazı türlerinin yüzde 20’si protein.


- Eğer filizlendirirseniz besin değeri daha da artıyor. Filizlendirilmiş quinoa’nın protein gücü etinkinden yüksek.
 
- Proteinden zengin, yağdan fakir, kolesterol yok.
 
- A , B, C , D,E, K vitaminleri içeriyor.
- Güçlü bir demir kaynağı; kansızlığa birebir.
- Kalsiyumdan zengin; kemik ve dişleri güçlendiriyor.
- Tüm zorunlu aminoasitleri içeriyor.
- Lifi bol; kabızlığa iyi geliyor.


- İçerdiği bitkisl kimyasalların meme kanserine karşı koruyucu olduğu düşünülüyor.
- 100 gramında 372 kalori var.
 
Kinoayı kimler tüketiyor?
 
Kinoa zengin protein kaynağı olduğu için vegan beslenenler için ideal. Yüksek demir içerdiği için de demir eksikliği nedeniyle kansızlık problemi yaşayanlar kinoayı sıklıkla tüketebiliyor. Kinoa kabızlık çekenlere de tavsiye ediliyor. Peru ve Bolivya’dan ithal edilen kinoa Avrupa ve Amerika’da birkaç yıldır büyük ilgi görüyor.Yurt dışında marketlerden sağlıklı ürün satan mağazalara kadar her yerde bulunabiliyor. Yurt dışına gidenlerin keşfettiği kinoanın Türkiye’de henüz kullanımı yaygın değil ama faydalarına bakılırsa yakında her yerde bulunabilecek gibi görünüyor...
 
Tam tahıllarda genelde hayvanlarda bulunan amino asitler yok ya da yok denecek kadar azdır. Kinoa ise adeta hayvansal gıda kaynakları kadar değerli tek tahıl. Süt, yoğurt, tavuk, et gibi hayvansal ürünlerde bulunan amino asitler, ayrıca ete yakın hatta filizlendirilmişse etten bile daha kıymetli protein emilim gücü var.
 
Buğdaydan iki misli, pirinçten de çok daha fazla tahıl içeriyor. Susam ailesinden gelen kinoa aynı zamanda bir magnezyum kaynağı. Modern çağda rafine yağlar tüketiyoruz. Bu nedenle sık sık magnezyum eksikliğiyle karşılaşıyoruz. Birçok kişi adet sancıları, ödem, şişlik, yüksek tansiyon problemi yaşıyor. Kinoa tüm bunlara birebir. Magnezyum deposu olduğu için birçok hastalığın da önüne kinoa ile geçilebiliyor.

Kinoa Yaşlanmayı geciktiriyor
 
Kinoanın en önemli özelliği süper oksit dismutaz enzimi içermesi. Bu enzim yaşlanmayı geciktiriyor, cildi yıpranmaya karşı koruyor. Doku yenilenmesini sağlarken, serbest radikallerin verdiği zarardan modern yaşamın hücreleri hırpalamasına kadar koruyor.
 
Böylece çağın veremi denilen kanser hastalığını da önlemiş oluyor. Kinoa içeriğindeki lignin hormonunun sebep olduğu kanser türlerine karşı da koruyor. Meme kanserini önleyici özelliğe sahip; kalbi de kuvvetlendiriyor. Kuersetin adlı madde de kinoayı vazgeçilmez kılıyor.
 
Kuersetin anti oksidan olmasının yanısıra, bahar alerjilerine karşı da iyi bir destek. Gluten tahıllarda bulunan ve un yoğurulduğunda hamura yapışkan formu veren proteindir. Bu sayede hamur maya tutar. Çölyak hastaları glutene karşı alerjiktir. Unlu mamüller tükettiklerinde sorunlar yaşayabilirler.
 
Kinoa gluten içermediği için alerjisi olanların protein ve karbonhidrat ihtiyaçlarını karşılıyor.
Kinoa, elzem amino asitleri içeren harika bir protein kaynağıdır. Yüksek demir içeriği nedeni ile vegan yaşayanlara, kansızlık problemi olanlara ve kabızlık problemiyle karşılaşanlara önerdiğim bir besin.

 
Son üç yıldır Amerika'da büyük rağbet gören ve sağlık mağazalarında tonlarca satılan kinoa; Peru ve Bolivya gibi ülkelerden ABD'ye bol miktarda ithal ediliyor. 

* Özellikle veganlar günde bir öğün, kinoayla yapılmış pilav, kısır veya dolmayı tercih edebilirler. Zayıflamak için de pişmişi yenebilir.
 
* Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla salataların içine eklenerek tüketilebilir. İçindeki kalsiyum ise bir bardak sütteki kalsiyumdan daha fazla.
 
* Kinoa,  pirinç, un, mercimek gibi temel gıdalarınızın arasında mutfağınızda yerini almalı


* Kinoanın çok baskın bir tadı ve kokusu olmadığından çeşitli tariflerde kullanmanız mümkün.
Hiç şeker ve un kullanmadan yulaf ve kinoa ile harika kurabiyeler yapabilirsiniz.


* Kinoa, Et kadar proteinli, ayrıca vücutta sütten daha iyi kullanılabilen yüksek miktarda kalsiyuma sahip.


* Üstelik kolestrol içermediği, az yağlı ve sindirimi kolay olduğu için bebekler ve çocuklar için de çok besleyici bir tahıldır.
Oruç için beslenme kılavuzu

Oruç için beslenme kılavuzu

Oruç için beslenme kılavuzu 

Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken önemli temel noktalar bulunmaktadır. Bunlara uymak Ramazan ayını sağlıklı geçirmenizi sağlayacaktır.
 
* İftarda orucunuzu açarken aceleci davranmayın. Hızlı yemeyin. Yiyeceklerinizi iyice çiğneyin.
 
* İftara çok yağlı-tuzlu olmayan bir çorba ile başlamakta yarar var. Ardından hafif bir zeytinyağlı yemek veya salata yiyebilirsiniz. Biraz dinlendikten sonra ana yemeğe  geçebilirsiniz. 
 
* Ağır, hamur işi yemeklerden, böreklerden, kızartılmış yağlı yiyeceklerden, şeker, yağı çok tatlılardan uzak durmanız tavsiye edilir. 
 
* Tatlı tercihinizi sütlü hafif tatlılardan yana kullanın. Güllaç, kazandibi, muhallebi,  sütlaç gibi tatlıları seçmek daha akılcı olacaktır. 
 
* Tatlı ihtiyacınızı meyve yiyerek de karşılayabilirsiniz. Karpuz, incir ve üzüm tüketebilirsiniz ancak bunları da fazla abartmamaya çalışın. 
 
* Mümkünse meyve veya tatlı keyfinizi ara öğün gibi düşünerek, teravih namazı sonrasına bırakabilirsiniz. 
 
* Sahura mutlaka kalkın. Sahurda da hafif, hazmı kolay, tam gıdalardan oluşan yiyecekler tüketin. 
 
* İftardan sahura kadar bol su için. Bir şeyler içme keyfinizi çay, ayran, maden suyu tüketerek zenginleştirin. 
 

* Kahveyi mümkün olduğu kadar az tüketmeniz önerilmektedir.
Ramazanda Sağlık Beslenme Önerileri

Ramazanda Sağlık Beslenme Önerileri

Oruç Tutanlar İçin Sağlık Beslenme Önerileri
  1. Ramazan'da dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmeli.
  2. Ramazan'da öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile, iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.
  3. Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ancak gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması uygundur.
  4. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir.
  5. Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları vd. içmeye özen gösterilmelidir.
  6. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.
  7. Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.
  8. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.
  9. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.
  10. Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.
  11. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.