Zayıflarken neler yemeli?

Zayıflarken neler yemeli?

 Zayıflarken neler yemeli?
5 Ocak 2013 Cumartesi
 Zayıflarken neler yemeli?


Zayıflamaya karar veren insanın en büyük sorunu kalori konusudur. Yanlış bir inanış ve uygulamaya göre, daha düşük kalorili olan gıdaların daha çok yenebileceğine inanılmıştır. Bazı gıdaların da hiç şişmanlatmayacağı kanısı yaygındır. Bu yaygın kanı özellikle et içindir. Zayıflamaya karar veren herkes önce bol et yiyerek hem doymakta hem de zayıflayabileceği kanısındadır. Oysa unutulmaması gereken nokta şudur:

Et, ekmek ve peynir arasında büyük bir fark yoktur. Aynı miktardaki yağsız etle, ekmek ve az yağlı beyaz peynir kalori bakımından eş değerdedir. Her üçü de ortalama yüz gramında 250 kalori verirler. Uzun süre sadece et yedikleri halde zayıflamayıp şişmanladıklarını söyleyenlerin bu yanlış bilginin etkisinde kaldıklarını söyleyebiliriz. Yıllarca hiç ekmek, makarna, pilav, tatlı yemeyen sadece et, sebze ve meyveyle beslenenlerin zayıflama istekleri sadece lafta kalır. Daha kötüsü bunlar biraz daha az süratli olarak yine de kilo alırlar. Aynı yanlış sebze bakımından da yapılmaktadır. Yağsız sebze elbette düşük kalorilidir. Fakat az da olsa yağ, içine girince hemen ekmekle aynı değere çıkar. Bu bakımdan, “sebze şişmanlatmaz, o halde istediğim kadar yiyebilirim” fikri yanlıştır.
Sebzeyi de et gibi, ölçülü miktarda ve mutlaka haşlama olarak yemek gerekir. Bir süre sonra haşlama sebzenin lezzetsizliğine tahammülsüzlük başlar. O andan itibaren en iyisi normal pişmiş olan sebzeyi iyice sıcak sudan geçirerek mümkün olduğu kadar yağdan arıtarak bu şekilde kısmen lezzetini muhafaza eden sebzeyi yemeye çalışmaktır.

Meyve için de yaygın olarak hata işlendiği görülür. 100 gram elma küçük bir elmadır. Büyük elmalar 200, 300 hatta 350 gramı bulmaktadır. Şişmanlatmıyor diye iki elma yediğiniz zaman 150 gram ekmek, 50 gram baklava yemiş olursunuz. Şişmanlarda ve şeker hastalarında bu yanlışa o kadar sık rastlanır. Bol meyvenin herhangi bir şişmanlatıcı gıdadan farklı olmadığını unutmamalıdır.
Yapılan yanlışlardan biri de zayıflamak isteyenlerin domates, peynir ve yoğurtla zayıflayacağı inancına varmalarıdır. Yoğurdun kalorisi olmadığı fikri yaygındır. 100 gram koyun yoğurdunda 120 kalori vardır. Özellikle yoğurt, peynir, domates ve meyve kürü yapanlar en az günde bir kilo yoğurt yemekte (1200 kalori) 250 gram peynir yemekte (625 kalori) yarım kilo domates yemekte (200 kalori), en azından 300 gr meyve yemektedirler. (180-200 kalori). Görülüyor ki, bu rejim içinde ekmek, patetes, pilav, börek, yağ, alkol gibi şişmanlatıcı kabul edilen gıdalar olmamasına rağmen bol kalori taşıdığından zayıflamak mümkün olmamaktadır.
Zayıflarken neler yemeli?
4/ 5
Oleh