MİYOM NEDİR ? MİYOM TÜLERİ HANGİLERİDİR ?

MİYOM NEDİR ? MİYOM TÜLERİ HANGİLERİDİR ?

MİYOM NEDİR ? MİYOM TÜLERİ HANGİLERİDİR ?
12 Kasım 2012 Pazartesi

Latince yazılışı, MYOM olmasına karlışık, bilinen adıyla Miyom veya halk arasındaki, yanlış söylemiyle, Miyon olarak bilinen, rahim hastalığı olan Miyomlar, her yüz kadından birinde görülen bir hastalıktır. Kansere dönüşme ihtimali çok düşük olduğundan, iyi huylu tümörler olarak adlandırılırlar. Ama, nadiren de olsa, ağrılı bir şekilde kansere dönüşme ihtimali vardır. MİYOM; rahimde bulunan ve doğum sırasında rahmin kasılmasını sağlayan kas kütlesinden üreyen tümörlere denir. Gebe kadınlarda oldukça sık rastlanan bir durumdur. Miyomların bir kısmı, rahmin dışına doğru büyürler ve genelikle, kadına bir rahatsızlık vermezler. Herhangi bir belirtileri yoktur. Ancak, jinekolojik muayene ve ultrason muayenesinde görülebilirler. Ama, iç kısma doğru büyüyen miyomlar, adet kanamalarında çoğalma ve düzensiz kanamalarla kendilerini belli ederler. Miyomlar genellikle kalıtsal olurlar. Miyom kadınlık hormonu olan östrojenle, direk ilgili bir rahatsızlıktır. Östrojenin arttığı durumlarda, miyomlar da büyür. Menopoz döneminde ise, büyümeleri durur ve hatta küçülürler.
Rahim duvarının içine veya dışına doğru büyüyen miyomlar, 5 cm geçtiği zaman cerrahi müdehale yapılır. Rahiminde miyom bulunan kadınların, 6 ayda bir doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Miyomu olan kadınlara, östrojen içeren tedaviler uygulanamaz.
MİYOM TÜRLERİ ;
Paraziter Myom: Büyüyen myom başka bir organa yapışırsa bir süre sonra rahim ile arasındaki bağlantı kopabilir ve myom yeni bağlandığı dokudan beslenmeye başlayabilir. Bu durumda parazitik myomdan söz edilir.
Submuköz Myom: Hemen rahmin içini döşeyen endometrium tabakasının altında yerleşmiştir. Büyüdükçe endometriumu içeri doğru iter. Bu itilme adet düzensizliklerine neden olabilir. Bir süre sonra myom rahim boşluğuna doğru büyümeye başlar ve orijinal yerine ince bir sap ile bağlı kalır. Büyümeye ya da sarkmaya devam eder ise rahimden dışarıya hatta vajinadan vücut dışına sarkabilir.Myom hareket ettikçe sapının etrafında dönebilir ve adet aralarında kanamaya neden olabilir. Bu tür myomlarda enfeksiyon da ortaya çıkabilir.
Subseröz Myom: Rahimin dış yüzünden kök alan ve dışarı doğru büyüyen myomlardır. Genelde kanama problemi yaratmaz.
Saplı Myom: Herhangi bir subseröz ya da submüköz myom büyümeye devam edip de rahim ile bağlantısı sadece ince bir bağ ile sağlanır ise bu durumda saplı myomdan söz edilir.Eğer myom kendi etrafında döner ise sapı yani dolayısı ile kan bağlantısı da bozulur ve myomda dejenerasyon meydana gelir. Eğer myomun sapı geniş bir tabana oturmuş ise buna sessile tipte myom adı verilir .
İntramural Myom: Rahimi oluşturan kas tabakasının (duvarın) içinde yer alan myomlardır. Myom büyüdükçe rahim de büyür.
İnterligamentöz Myom: Rahmi yerinde tutan ve ligaman adı verilen bağların arasında gelişen tümörlerdir. Bunların cerrahi ile çıkartılması son derece güçtür.
MİYOM NEDİR ? MİYOM TÜLERİ HANGİLERİDİR ?
4/ 5
Oleh