MENAPOZ DÖNEMİNDE KANSERLERDEN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER

MENAPOZ DÖNEMİNDE KANSERLERDEN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER

MENAPOZ DÖNEMİNDE KANSERLERDEN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER
12 Kasım 2012 Pazartesi

Menapoz döneminin başlamasıyla birlkikte, pek çok hastalığa yakalanma riski de artacaktırç bu hastalıklardan en önemlileri de, kasnser ve kanser türleridir. Bu yazımızda, menapoz döneminde, kanser türlerinden korunmak için, uymanız gereken bazı kuralllardan bahsetmek istiyoruz.
KURAL 1- Menopoz dönemindeki kadınların, 6 ayda bir jinekolojik muayeneden geçmesi gerekir. (Bu muayenede memeler mutlaka incelenmeli, Kadınlara, kendi memelerini ayda bir kontrol etmeleri öğretilmelidir.) Jinekolojik muayeneye sırasında, Ultrason muayenesi de yapılmalıdır.
Bir ailede, birinci derece akrabalarından iki tanesinde, meme ya da yumurtalık kanseri varsa, bu kişilerin yumurtalık kanseri için, riskli gurupta olduğu söylenebilir. Bu kişiler 6 aylık kontrollerini kesinlikle atlamamalıdırlar. Ayrıca hastalık için risk olabilecek pek çok şey iddia edilmişse de (az sayıda doğum veya çocuk olmaması, erken adet görme, geç adetten kesilme vb.) bu konuda kesin bir kanı oluşmamıştır. Doğum kontrol haplarının 2 yıl süre ile kullanılması yumurtalık kanseri riskini yüzde 50, 5 sene kullanımı yüzde 70 azaltmaktadır. Bu gibi risk azaltıcı faktörler olsa bile menopoz döneminde rutin kontroller kesinlikle atlanmamalıdır.
KURAL 2- Senede bir defa, vajinal smear testi yaptırılmalıdır. (Smear, bir tarama testidir. Smear da şüpheli bir bulgu saptandığında, rahim ağzı bölgesinin optik bir yöntemle büyültülerek (kolposkopik inceleme) değerlendirilmesi ve bu alandan patolojik inceleme için doku alınması gerekmektedir. Rahim ağzı kanseri geliştikten sonra en belirgin şikayet, cinsel ilişki sonrası ortaya çıkan kanlı vajinal akıntıdır. Ne yazık ki hastalığın ilerlediği safhalarda belirgin vajinal kanama ve ağrı olmaktadır.)
KURAL 3- Senede bir defa, Mammografi çektirilmelidir. (Ailede meme kanseri varsa kırk yaşından önce başlanmalıdır.)
KURAL 4- Senede bir defa, kan testleri ve hormon değerleri (FSH, PRL, TSH gibi) incelenmelidir. Kan sayımı, sedimantasyon, şeker, kolesterol vb. gibi önemli parametreler gözden geçirilmelidir.
MENAPOZ DÖNEMİNDE KANSERLERDEN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER
4/ 5
Oleh