KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ NASIL YAPILIR

KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ NASIL YAPILIR

KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ NASIL YAPILIR
12 Kasım 2012 Pazartesi

Meme kanserinden ölümleri azaltmak, kadınların bu konuda bilinçlenmesinden geçer. bunun için de, evde kendi kendine meme muayenesi yapması gerekir. Bu işlem, memede meydana gelen en ufak değişimi fark ederek, bir hwkime yönlenmenizi sağlayacağından tamamen, hayat kurtaracak bir işlemdir. Her hangibir maliyeti olmayan, araç gerece gerek duyulmayan ve en önemlisi, kendininiz yapabileği bir işlem olması çok büyük bir avantajdır. ama, tüm bu avantajlarına rağmen, kendi kendimne meme muayenesi yapan kadın sayısı çok azdır. Yaşınız kaç olursa olsun doğurganlık özelliği kazanmış bir kadın iseniz her ayın belirli günlerinde yani adetinizin 5.-7. günlerinde ayda bir defa kendi kendinize meme muayenesi yapabilirsiniz. am hatırlatmamız gereken bir şey daha var. Meme muayenesi usulüne uygun yapılmalıdır. Meme muayenesi 3 şekilde yapılır.
1- MEMELİRİN GÖZ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ : Kendi kendine muayenenin ilk basamağı olan bu işlemde ışıklandırması iyi olan bir odada çıplak olarak, bir ayna karşısına geçin. Sol taraftaki resimde olduğu gibi elleriniz kalçalarınızdayken avuçlarınızı önde sıkarken, kollarınız yanlarda serbest sallanır durumdayken, elleriniz havadayken (sağ taraftaki resim) ve vücut öne serbestçe eğilmiş durumdayken, toplam beş ayrı pozisyonda her iki memenizi aynada iyice inceleyin. Bu incelemenin toplam beş ayrı pozisyonda yapılmasının amacı meme dokusunun arkasında kalan kasların çeşitli pozisyonlarda farklı şekilde kasılmasının ve böylece meme dokusundaki muhtemel tümör oluşumların gözle görülebilir hale gelmesinin sağlanmasıdır. Memedeki habis kitleler çoğu durumda memeye sabit bir duruş kazandıran Cooper bağlarının ve meme arkasındaki kasların işlevlerini bozar ve bu durum memeye çeşitli pozisyonlar verilerek belirgin hale getirilebilir.
NELERE DİKAT EDİLMELİ?
Gözle değerlendirmede memelerinizde belirgin şişlik, meme cildinde içe doğru çekilme alanları, renk değişiklikleri, kızarıklık, yüzeyel damarlarda önceden varolmayan bir belirginleşme hali, ciltte "portakal kabuğu" manzarası (cilt yüzeyinde lenf kanalı tıkanıklıklarına bağlı olarak portakal kabuğu görünümünü andıran değişiklikler) gibi bulgular arayın. Özellikle bir pozisyondan diğerine geçişte bazı değişiklikler belirginleşebilir.
Meme ucunun içe doğru çekilmesi, tümüyle içe gömülmesi, meme başında şekil ve renk değişiklikleri aramanız gereken diğer bulgulardır. Meme uçlarınız önceden beri içe dönükse bu yapısal bir durumdur, önemli olan böyle bir değişikliğin yeni ortaya çıkmış olup olmamasıdır. Bir pozisyondan diğerine geçişte içe gömülen veya dışarı taşan meme başı normaldışı bir durumun habercisi olabilir.
1- ELLE MEME MUAYENESİ : Elle mem muayenesinde meme dokusunda normalde varolan meme dokusu ile olmaması gereken bir dokunun ayrımı önemlidir. Elle değerlendirmede meme dokusu asla baş ve işaret parmağı arasında sıkılmamalı, elin baş ve serçe parmakları dışında kalan üç parmağı meme dokusu üzerine yerleştirilerek tarama parmakların hassas olan iç yüzeyleriyle dokuyu hissederek yapılmalıdır. Meme dokusunun tümüyle taranması, memenin koltukaltından göğüs kemiğine, köprücük kemiğinden memenin alt sınırına kadar tüm alanların dikkatlice hissedilerek taranması demektir. Bu amaca yönelik olarak parmak uçlarınızı meme üzerinden kaldırmadan memenin tamamını ya daireler çizerek, ya yukarıdan aşağı-aşağıdan yukarı tarayarak ya da merkezden dışa tarayarak değerlendirebilirsiniz. Çoğu kadına yukarıdan aşağı-aşağıdan yukarı tarama daha kolay gelir. Siz de deneyerek kendiniz hangi yöntemin daha kolay geldiğini bulabilirsiniz. Muayeneyi yaparken parmaklarınızı yalnızca cilt üzerinde kaydırmanız bulgu vermez. Her memede her tar
mayı toplam üç kez hafif, orta ve şiddetlice bastırarak tekrarlayın.
2- YATAR POZİSYONDA MEME MUAYENESİ : Memelerinizi yatar pozisyonda elle değerlendirmek için sırtüstü yatın. Sağ omzunuzun altına bir yastık veya katlanmış bir havlu yerleştirdikten sonra sağ elinizi başınızın altına koyun. Bu aşamada meme dokunuz bir yana doğru kaymamalı ortada durmalıdır. Daha sonra sol el parmaklarınızla memenizi yukarıda anlatıldığı şekilde tümüyle tarayın. Sağ memenizin değerlendirmesini tamamladıktan sonra şimdi de aynı işlemleri sol memenizde gerçekleştirin. Yatar pozisyonda elle muayenede kayganlığı artırmak için pudra kullanmanız faydalı olabilir.
3-AYAKTAYAKEN ELLE MEME MUAYENESİ : Bu muayene ideal olarak duş altındayken sabunlu elle yapılır. Zira suyun ve sabunun etkisiyle meme dokusundaki muhtemel kitleler çok daha kolay ulaşılır hale gelirler. Ayakta muayenede şekilde görüldüğü gibi önce sağ elinizi ensenize yerleştirin ve yatar pozisyonda elle değerlendirmede yaptığınız işlemleri önce sağ memeniz için sonra da sol memeniz için tekrarlayın. Ayakta yapılan muayene özellikle üst dış kadrandaki kitlelerin daha iyi fark edilmesini sağlar. Meme kanserlerinin %60-70'i meme dokusunun en yoğun olduğu bu bölgede görülür.
Tüm bu işlemler sonucunda : Memede iki haftadan uzun süre ele gelen sertlik veya kitle, Meme derisinde kalınlaşma, şişme, renk değişikliği, Meme başında kalınlaşma, kızarıklık veya yara olması, Memede veya meme başında içeri doğru çekinti olması, Memenin şeklinde değişiklik, Meme başlarının pozisyonlarında değişiklik, Meme başında ortaya çıkan akıntı gibi bir değişiklik far ettiğinizde hemen bir uzman hekime başvurarak gereken tetkikleri yaptırmanız ve gerekirse tedaviye hemen başlamanız gerekmektedir.
Meme uçları sıkılmalı mı?
Kendi kendine yapılan meme muayenesinde, meme uçlarının sıkılarak buradan sıvı gelip gelmediğinin araştırılmasının gerekli olup olmadığı henüz tartışmalıdır.
Genel görüş, doktor tarafından, yıllık gerçekleştirilen olağan meme muayenesinde meme uçlarının sıkılarak sıvı akışı olup olmadığının araştırılmasının ve kadının meme uçlarından kendiliğinden gelen sıvı akışını doktoruna haber vermesinin yeterli olduğu yönündedir. Bu konuda doktorunuzun önerilerine uymalısınız.
KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ NASIL YAPILIR
4/ 5
Oleh