KEMİK ERİMESİ (OSTEOPOROZ) HAKKINDA HERŞEY

KEMİK ERİMESİ (OSTEOPOROZ) HAKKINDA HERŞEY

KEMİK ERİMESİ (OSTEOPOROZ) HAKKINDA HERŞEY
12 Kasım 2012 Pazartesi


Herkesin bildiği adıyla, kemik erimesi, tıp dilindeki adıyla, Osteoporoz... Özellikle, kadınları vuran ve yaşlılık döneminde, zorluklarla karşılaşmasını sağlayan bir kemik hastalığıdır. Menapoz döneminde vücudun, yetirince östrojen salgılaması sonucu, daha çok görülür. Kemik erimesi, kemik yoğunluğunun kaybolarak kemiklerin zayıflaması anlamına gelir. Bazı hormonlar ile tedadavi edilebiliyor. Menopoz sonrası, osteoporozdan korunmak için, hormon tedavisi öneriliyor. Fakat her kadın bazı sağlık sorunlarında dolayı hormon takviyesi alamayabilir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
*Bel ve sırt ağrısı ,
*Boyda kısalma, omurgada kırık ,
*Sırtta kaburlaşma, omuzlarda yuvarlaklaşma ,
*El bileğinde kırık ,
*Kaburga kırıkları ,
*Kalça kemiğinde kırık,
NASIL BESLENMELİ NE YAPMALI ?
Süt ve süt ürünleri, balık ve yumurtanın yanısıra kırmızı et yerine sebzeli yiyeceklerin tüketilmesi gerekiyor. Günde 1-2 gram kalsiyum tabletlerinin, emilim bozukluğu da varsa D vitaminiyle birlikte alınmasının yararlı olacağı belirtiliyor.
Kemik erimesini gençlik dönemlerimizde alacağımız bir kaç küçük önlem ile ya kısmen ya da tamamen yenmek mümkün.
* Öncelikle düzenli ve sağlıklı bir beslenme şart.
* Sadece beslenme yeterli olmuyor tabiki. Hareketli bir yaşam da önemli. Fırsat buldukça koşun, yürüyün, atlayın, zıplayın ki kemik yoğunluğunuz artsın. Bu da ileride daha rahat etmenizi sağlayacaktır. Menapoz döneminde de mutlaka hareketli bir yaşam tarzı seçin. Düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırırken hekimibize sizin için ideal sporları da sormayı ihmal etmeyin.
* Özellikle yaşlılıkta ortaya çıkan kemik erimesi (osteoporoz) hastalığına karşı en etkin ilacın soğan olduğu bildirildi.
* Tarım ve Gıda Kimyası isimli bilimsel dergide yer alan bir araştırmanın sonuçlarına göre, fareler üzerinde yapılan deneyler, beyaz kuru soğanda bulunan bir bileşimin kemikleri güçlendirdiğini ve kemik erimesini önlemede faydalı olduğunu ortaya koydu.
* Kemikleri sağlam ve sağlıklı tutmanın başlıca yolunun sağlıklı beslenme, içki ve sigaradan uzak durma ve şişmanlığı önleyecek ölçüde, egzersiz yapmak olduğunu söyleyen araştırmacılar, kuru beyaz soğanda bulunan ve GPCS adını verdikleri bir bileşimin kemik erimesine karşı son derece etkin olduğunu kaydettiler. Yine, yapılan bir başka araştırma sonucuna göre, somon balığı da kemik erimesini önlemeye yardımcı bir besin olarak gösteriliyor.
TEDAVİ SÜRECİ;
1.Yaşam tarzında değişiklikler yaparak düşmeyi azaltacak önlemler almak,
2.Doktorunuzca önerilen egzersiz programlarını uygulamaya çalışmak,
3.Beslenme şeklinizi önerilen şekilde düzenlemek,
4.İlaçlarınızı düzenli kullanmak ve yine düzenli doktor kontrolüne gitmek,
5.Osteoporozun önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu bilmek gerekmektedir.
KEMİK ERİMESİ (OSTEOPOROZ) HAKKINDA HERŞEY
4/ 5
Oleh