HAMİLELİKTE AĞIZ BAKIMI NASIL OLMALIDIR

HAMİLELİKTE AĞIZ BAKIMI NASIL OLMALIDIR

HAMİLELİKTE AĞIZ BAKIMI NASIL OLMALIDIR
12 Kasım 2012 Pazartesi

Hamilelik sırasında sıkça yaşanan ağız sağlığı problemleri, anne adaylarını sıkıntıya sokan bir durumdur. Bu durumda, Jinekoloğunuz ve diş hekimiz birbiriyle bağlantılı çalışmalıdırlar.

Hamilelik döneminde ağız sağlığı:
•Her ay düzenli olarak diş muayenesi yaptırın. Hiç bir zaman için aksatmayınız.
•Bazı zaman diş fırçası diş aralarındaki yerlere ulaşamaz bu nedenle dişiniz için İp kullanmalısınız.
•Şekerli yiyecekler ve nişastalı yiyecekler sizler için zararlı olabilir. Şekerli içecek ve yiyeceklerden mümkün olduğunca az tüketiniz.
•Diş fırçasının Florürlü olmasına özen gösterin ve günlük en az 3 kere dişlerinizi fırçalayın.
•Diş doktorunuzun her tavsiyesine uyunuz.
Unutmayınız ki; Diş sağlığınız çocuğunuzun karnınızda gelişmesine sağlamaktadır. Dişiniz ile ilgilenmediğiniz sürece baş ağrısı ve bir çok yan etkilerini görebilirsiniz. Hamilelikte ağız sağlığı hakkında bildiğiniz kurallar sizi bir çok hastalıktan korumaktadır.
herhangi bir diş tedavisi için en uygun zaman 4. Ve 6. aylar arasıdır. Şiddetli ağrının eşlik ettiği acil durumlarda tedavi hamileliğin herhangi bir döneminde yapılabilir. Anestezi ve ilaç verilmesini gerektiren durumlarda jinekolog ile irtibat kurulmalıdır. Ertelenebilecek işlemler doğumdan sonraya bırakılmalıdır.
Hamilelik döneminde diş röntgeni zararlı mıdır?
Bu dönemde tedavi için çok gerekli ise ağız içinden 1-2 film alınabilir.Her ne kadar dişhekimliğinde çekilen röntgenlerde verilen radyasyon miktarı çok az ve karın bölgesine çok yakın değilse de gelişmekte olan bebeğin ışın almasını önlemek için mutlaka kurşun önlük kullanılması gerekir.Yine de ilk üç ay film çekilmesinden kaçınmak gerekir.
Dişeti İltihapları ;
Dişeti iltihabı dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir. Her gün en az iki kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fıçalanmalıdır. Her gün tüm dişlerde diş ipliği ile temizlik işlemi de yapılmalıdır. Sabah diş fırçalamak rahatsızlık veriyorsa ağız su veya anti-plaque ve floridli gargaralarla çalkalanmalıdır. Dengeli beslenme ile birlikte C ve B12 vitamin destekleri de ağız sağlığının sürdürülmesi açısından önemlidir. Dişhekimine daha sıklıkla gidilmesi de etkin plak kontrolünü sağlayarak gingivtis gelişimini önler. Plak kontrolünün sağlanması aynı zamanda dişeti irritasyonunu ve hamilelik tümörlerinin oluşma riskini de azaltır.
Dişhekimine ne zaman gitmelidir?
Hamilelik planlanıyorsa veya hamile olunduğundan şüpheleniliyorsa dişhekimi ziyaret edilmelidir. Ilk 3 aylık dönemde temizlik yapılması uygundur.
HAMİLELİKTE AĞIZ BAKIMI NASIL OLMALIDIR
4/ 5
Oleh