GENİTAL HERPES VE BELİRTİLERİ

GENİTAL HERPES VE BELİRTİLERİ

GENİTAL HERPES VE BELİRTİLERİ
12 Kasım 2012 Pazartesi

Kadınların, cinsel olarak, aktif olmasıyla birlikte, en sık yaşanılabilecek sorunlardan bir tebesi, cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. bu hastalıklarda, en sık rastlanılanı da, Kısaca, HSV olarak adlandırılan,Herpes Simplekstir. Genital herpes 'Herpes simplex' adlı bir virüsten kaynaklanan bu hastalık, çoğu insanda belirti vermediği için, kolay kolay tespit edilemeyebilir.
Herpes simplex virüsünün (HSV) HSV-Tip1 ve HSV-Tip2 olmak üzere iki türü vardır. HSV-1 enfeksiyonu çoğunlukla yüz bölgesinde uçukların ortaya çıkmasına yol açar,buna karşın kimi zaman genital herpese de sebep olabilmektedir.
Genital herpesin belirtileri; genital organda uçuk (kabarcık, kızarıklık, ağrı, kaşıntı) çıkmasına benzer. Belirtilerin ilk ortaya çıkışının ardından, yeni belirtiler ortaya çıkabilir, ya da diğer adıyla "reküranslar" oluşabilir.
Genital herpes virüsü ile ilgili olarak, kesin bir tedavi yöntemi bulunmamasına karşın, ilaç tedavisiyle, virüs kontrol altında tutulabilir ve cinsel aktivitenin daha güvenli olmasıyla birlikte(kondom kullanılarak), enfeksiyonun eşlere bulaşma riski azaltılabilir.
Durumu kontrol altına alabilmeniz için, yapılabilecek çok şey vardır. Öncelikle, genital herpesi öğrenmekle başlayabilirsiniz.
Belirtileri :
Genital herpesin belirtileri herkeste aynı olmadığı için büyük değişiklikler gösterir. Herkesin deneyimi birbirinden farklıdır.
GENİTAL HERPESİN BELİRTİLERİ;
*Genital bölgede (ve muhtemelen kaba et, sırt altı bölge ve kalçada) kaşıntı ya da ağrı
*Genital bölgede ortaya çıkan, soyulan ve daha sonra kabuk bağlayan kabarcıklar
*Kaba et, kalça ve kasık bölgesinde kabarcık ve uçuklar
*Muhtemelen baş ağrısı, bitkinlik ve adale ağrıları
*Daha az yaygın olmakla beraber, genital herpes ateşe de yol açabilir .
* Nezleye benzeyen semptomlar: ağrı ve sızılar, genel rahatsızlık hissi oluşabilir.
*Eğer, Herpes virüsünü almışsanız, bu virüs ömrünüzün geri kalan kısmında vücudunuzda kalır. Virüs ilk ortaya çıktıktan sonra, tekrar kendini gösterene kadar (ki buna 'rekürans' denir), omurga tabanındaki sinirlerde, pasif olarak yaşar. Belirtilerle karşılaşan insanların çoğunda, virüs birden fazla ortaya çıkar, uçuklar genellikle, vücudun aynı bölgesinde ya da yakınında, tekrar görülür. Çoğu vakada, bu tekrarlar ilk ortaya çıktığında olduğundan daha az şiddetlidir ve daha kısa sürer.
Virüsün yeniden ortaya çıkacağına yönelik ilk işaretler görüldüğünde, antiviral ilaç tedavisi başlamanızda yarar vardır. Çünkü, ilaçlar ne kadar erken kullanılırsa, o kadar etkili olur. Bir reküransın erken tedavisi, ağrılı kabarcıkların gelişmeme olasılığını bile artırabilir.
İnsanların yaklaşık üçte biri, daha şiddetli veya daha sık reküranslardan yakınmakta ya da, reküransları, özellikle can sıkıcı bulmaktadır. Bu bireylere, supresif (baskılayıcı) tedavi ile yani, düşük dozda antiviral ilaçlarla yapılan tedavi uygulanır. Supresif tedavi reküransların %80-90'ını önleyebilir.
GENİTAL HERPES VE BELİRTİLERİ
4/ 5
Oleh