GEBELİK ZEHİRLENMESİ NEDİR ?

GEBELİK ZEHİRLENMESİ NEDİR ?

GEBELİK ZEHİRLENMESİ NEDİR ?
12 Kasım 2012 Pazartesi

Preeklampsi, gebelikte meydana gelen, bilinç kaybı ve kasılmalarla başlayan ve koma ile sonuçlanan bir çeşit gebelik zehirlenmesidir.Gebeliğin son 3 ayında ve lohusalığın ilk günlerinde görülen, tansiyon yükselmesi, ödem ve idrarda protein bulunması ile kendini gösteren duruma tıp dilinde gebelik zehirlenmesi yada gebelik toksemisi denir.

Gebelik zehirlenmesinin kesin olarak sebebi bilinmemektedir. Oluşumu kolaylaştıran nedenler arasında, böbrek hastalıklarıda vardır. Bu duruma yol açan nedenin dölütte değilde plasentada bulunduğu sanılmaktadır. Günümüzde ise en tahmin edilen sebebi Dölyatağına yeterince kan gitmemesi yada plasentanın bozulması gibi nedenlerde böbreküstü salgı kabuğunun salgıladığı hormonumsu maddeler meydana gelmekte, bunlar kan yoluyla değişik organlara iletilerek gebelik zehirlenmesi türünten rahatsızlıklara yol açmaktadır.
GEBELİK ZEHİTLENMESİNİN BELİRTİLERİ;
* Sinek uçuşması,
*Şimşek çakması,
* Şişmelerin 2-3 gün içinde aniden artması,
* Karın ağrısı, bulantı-kusma,
* Gebeliğin 24. haftasından sonra ve lohusalığın ilk günlerinde tansiyon yükselmesi,
* Gebelik sonuna kadar, ortalama 10-12 kiloyu aşan bir kilo kazancı,
* Ayaklarda, ellerde, yüzde şişkinlikler,
* Sürekli ve şiddetli baş ağrısı,
* Görme bozuklukları,
* Midede ve karaciğer bölgesinde ağrılar görülür.
Tedavi YoluTedavide az tuzlu perhiz kullanılır. İdrar miktarını artırıcı ilaçlar, teskin edici ve ağrı kesiciler verilir. Eğer bunlar hastaya çare olmuyorsa hastaneye kaldırılmasında ve daha yakından izlenmesinde fayda vardır.
GEBELİK ZEHİRLENMESİNDE RİSKLİ DURUMLAR:
* Annenin yaşının 20′den küçük veya 40′dan büyük olması
*Annede lupus, diabet, kronik hipertaniyon, böbrek hastalığı
* Daha önce doğum yapmamış olmak
* Ailede, preeklampsi geçiren akrabaların olması, vb.
Gebelik zehirlenmeleri, hafif, orta ve ağır vakalar olarak sınıflandırılıp bu vakalar çok sıkı takibe alınır. Gebeler ve etrafında­kiler tarafından, doktor tavsiyeleri çok iyi uygulanmalıdır. Özellikle tansiyon takip­leri düzenli yapılmalı, tansiyon 140/90 ve üzerine çıkmışsa, hemen hekime başvurulmalıdır.
GEBELİK ZEHİRLENMESİ NEDİR ?
4/ 5
Oleh