CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR NEDİR?

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR NEDİR?

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR NEDİR?
12 Kasım 2012 Pazartesi

Bu yazımızda, kadın ve erkek sağlığı ve dolayısıyla, gelecek nesillerimiz olan çocuklarımızın sağlığını yakından ilgilendiren bir koudan bahsetmek istiyoruz. cinsel yolla bulaşan hastalıklşar. Cisel yolla bulaşan hastalıklar nedir? sorusunun yanıtını vererek, başlayalım.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, genellikle, cinsel ilişki yoluyla, insandan insana bulaşan mikropların neden olduğu, üreme organlarının enfeksiyonlarıdır. Bu hastalıkları, sadece ülkemizde değil, dünya üzerinde görülme sıklığı, oldukça fazladır. Cinsel temastan sonra hastalık belirtilerinin ortaya çıkması için geçen süre (kuluçka süresi) hastalıktan hastalığa değişir. Bu süre günler ( bel soğukluğu ), haftalar ( klamidyoz,hepatit B ), aylar ( frengi ) ya da yıllar (AIDS) olabilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların oldukça sık görülmelerinin yanında, erken tanı ve tedavi uygulanmadığı takdirde, bu hastalıkların neden olduğu, ek bazı sağlık sorunları ile de karşılaşılmaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, eşlerini, ikisinin birden sorunudur. Korunmasız cinsel ilişki (kondom kullanmama), hastalığın sağlam eşe de bulaşmasına neden olur. Bunun yanında, tedavisi yapılmamış cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olan hamile kadınların, doğum öncesi veya hemen doğum sonrası dönemde bebekleri de risk altındadır.
Kadın veya erkekte kısırlık, düşük, yenidoğan bebeklerde görülen bazı enfeksiyonlar, dış gebelik, genital organ kanserleri ve ölüm cinsel yolla bulaşan hastalıkların neden olduğu sağlık sorunlarındandır.
Cinsel yolla bulaşan hastalığı olanların, HIV (AIDS virüsü) ile enfekte olma olasılığı daha yüksektir.
Bu grup hastalığın, tıbbi önemi yanında, gerek sosyal, gerekse, ekonomik olumsuz etkileri de gözlenmektedir.
Hepatit B -Hepatit C, AİDS, ve Frengi gibi hastalıkların mikrobu, sadece cinsel yolla değil, kanda da bulunduğu için, kan yolu ile de, sağlıklı kişilere bulaşabilir. Bulaşmada, kontrolsüz kan nakli, hijyen şartlarına uyulmadan ve yeterince steril edilmeden kullanılan, enjektör ve iğneler, temizlik kuralların uygun olmayan şartlarda kullanılan veya steril edilen diş aletleri, kesici ve delici aletler de rol oynar. Damar içi uyuşturucu bağımlılarının kullandıkları, şırınga ve iğneler ile bu hastalıkların bulaşma riski vardır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların, HIV enfeksiyonu, hepatit B, sifiliz (frengi), gonore (bel soğukluğu), herpes ve klamidyoz adı verilen hastalıklar, gebelik süresince veya doğum sırasında, anneden bebeğine bulaşabilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda bazen belirti yoktur ya da kişiyi rahatsız etmeyecek kadar hafif belirtileri olabilir. Bazı enfeksiyonların virüsü erkekte daha aktif olduğundan kadınlarda bazen hiç belirti görülmez. Ancak, tedavi edilmediği sürece, belirtisiz enfeksiyonu olanlar, bilmeden hastalığı başkalarına bulaştırırlar.
CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR NEDİR?
4/ 5
Oleh