Gündüz arkadaş akşam sevgili

Gündüz arkadaş akşam sevgili

 Gündüz arkadaş akşam sevgili
28 Ağustos 2012 Salı
Gündüz arkadaş akşam sevgili 
Arkadaşla ilişkiye dönmeyen seksi birliktelikler yaşamak yeni tanıştığımız bir kavram çünkü erkekler herhangi bir duygusallık beslemeden seks yapmayı yadırgamayabiliyorlar, oysa kadınlar birlikte oldukları erkeklere âşık olma ya da kısa bir maceranın ardından ilişkide ciddiyet arama eğilimindeler.

Aşk acısı çeken kadınlar, huzuru ve cinsel tatmini kimi zaman yakın erkek arkadaşlarında arayabiliyorlar. 'İmtiyazlı arkadaşlık' olarak da adlandırılan bu ilişkide ikili gündüz arkadaş, gece ise sevgili…

Emma ile Adam doğdukları günden beri birbirlerinin en mutlu ve en kötü günlerinde yan yana oldular. Aralarından kesinlikle su sızmıyordu. Birçok kişi onları kadın ve erkeğin arkadaş olamayacağı yönünde uyarırken, dostlukları yıllar içinde daha da kuvvetlendi. Ta ki bir sabah sevişene kadar… Aralarında geçenin arkadaşlıklarına zarar vermesinden korktukları için de belli kurallar koyma gereği duydular. İçinde seksin de var olduğu ilişkileri koşulsuz olacaktı. Kıskançlığın, bezdirici taleplerin, söz düellolarının, sempatik yaklaşımların aralarında yeri yoktu. Kısacası isteyen istediğini yapabilirdi; birbirilerine âşık olmadıkları sürece! Oysa bu aşamada akıllarına bir soru takıldı; önce kim âşık olacaktı? Bu imtiyazlı arkadaşlıktan hiçbir zarar görmeden çıkabilecekler miydi?

Tanıdık bir hikâye, değil mi? Nedeni basit aslında! Kadınların müptela olduğu birçok romantik komedinin çıkış noktasını oluşturuyor bu konu… Emma ile Adam için de durum hiç farklı değil! Onlar; başrolünü Natalie Portman ve Ashton Kutcher'ın paylaştığı Bağlanmak Yok - No Strings Attached filminin aklı karışık ikilisi çünkü… İnsana gerçek hayattan bir alıntıymış gibi geliyor.

Zira hayatımızın bir döneminde bunu bizzat yaşıyor ya da yaşamamıza ramak kala kapıdan dönüyoruz. Benzer içerikteki filmler saymakla bitmiyor. Mayıs ayında gösterime girmesi beklenen, Justin Timberlake'in Mila Kunis'e tutulduğu Friends With Benefits'te de aynı hikâyeye tanıklık edeceğiz. Çocuk parkında oyun oynadıkları günden beri çok yakın arkadaş olan Chloe ve Owen, yoğun iş ile okul hayatlarından, ailelerinden, arkadaşlarından arta kalan zamanlarda ciddi bir ilişki yaşayıp yaşamama konusunda bocalıyorlar. Ancak birbirlerini delicesine istiyorlar. Evde film seyrettikleri bir gün Owen Chloe'ye cesur bir teklifte bulunuyor; yarı sevgili yarı arkadaş olmak… Birbirlerine eskiden beri gizliden gizleye âşık olduklarını bilseler, birçok şey aydınlığa kavuşacak. Oysa ikisi de karşısındakinin duygularından bihaber. Bu durumda seks tehlikeli, ancak karşı da koyulamayan bir yakınlık olarak beliriyor önlerinde. Peki, neler yaşanıyor? İşte bunu görmek için filmin vizyona girmesini beklememiz gerekiyor. Yine de filmin fragmanında yer alan terapistin; "İki arkadaşın cinsel ilişki yaşaması zamanında imparatorlukların yıkılmasına neden oldu, bu durumun nelere mal olacağını siz tahmin edin" uyarısından anlaşılacağı üzere yaşadıkları hiç de kolay olmasa gerek! Zaten arkadaşlık ile seksin bir araya gelmesi ne zaman kolay olmuştu ki?

Kıskançlık kesinlikle yasak
İki filmin konusu da; gerçek hayatta yakın arkadaşlarıyla karşı konulmaz bir fiziksel çekim yaşayan çiftleri akla getiriyor. İmtiyazlı arkadaşlıklar; kaçamak ilişkilerden daha az stresli, tek gecelik ilişkilerden daha uzun, ciddi ilişkilerden daha kolay gibi görünse de, madalyonun bir de diğer yüzü var. Psikologlara göre içinde kıskançlığa ve güç odaklarına yer yokmuş gibi gözüken bu ilişki aslında gerçek ilişkinin taklidi. Evet; birlikte olduğunuz kişi en yakın arkadaşlarınızdan biri olduğu için seks yaptıktan sonra oturup rahatlıkla televizyon seyredebiliyorsunuz belki ama ya ilerisi? "İlkokuldan beri arkadaşım olan Ahmet ile zaman geçirmekten çok keyif alıyordum. Beni çok iyi tanıyordu. Aynı şarkıları dinliyor, aynı filmlere ağlıyor ya da gülüyorduk. Ne zaman ihtiyacım olsa yanımdaydı. Varlığı kendime güvenmeme ve inanmama neden oluyordu. Bunaltmayan ilgisi ise eski sevgililerimi hatırlamama engel oluyordu. Bir akşam yemeğe gittik ve içkiyi de biraz fazla kaçırdık. Hiçbir neden yokken Ahmet birden beni öpmeye başladı. Kendimi onunla yatakta buldum. Gerçekten yakın hissettiğim biriyle seks yapmak iyi gelmişti. Aramızda ne yaşanırsa yaşansın, benden hiç kopmayacağını biliyordum. Bunun bilmemin rahatlığı seksi daha da eğlenceli kılmıştı" diyerek yaşadığı ilişkiyi anlatan Demet Ediger, Ahmet sayesinde aşktaki kırgınlıklarını daha rahat atlattığını dile getiriyor.

Her kadın hayatının bir döneminde, vücudunun arzuladığı fakat mantığının onaylamadığı anlar yaşamıştır. Cinsel açıdan çekici gelen fakat kesinlikle bir ilişki yaşamak istemediğiniz biri ya da aranızda herhangi bir bağlayıcı unsur olmadan önemsenmek, sevildiğinizi hissetmek istediğiniz olmuştur. Ancak arkadaşla ilişkiye dönmeyen seksi birliktelikler yaşamak yeni tanıştığımız bir kavram çünkü erkekler herhangi bir duygusallık beslemeden seks yapmayı yadırgamayabiliyorlar, oysa kadınlar birlikte oldukları erkeklere âşık olma ya da kısa bir maceranın ardından ilişkide ciddiyet arama eğilimindeler. Bu nedenle birçok erkek karşısındaki kadının kendisine âşık olmasından korkarak mesafeli davranıyor. Bu da ilişkileri çoğu zaman çıkmaza sokabiliyor.

Oysa 21. yüzyılda kadınlar da bağlanmaktan korkabiliyorlar. Salt sekse dayalı bir ilişki yaşamak kendilerini rahatsız hissetmelerine neden olduğu için de bunu iyi tanıdıkları, ancak duygusal anlamda onları zorlamayacak birini arayabiliyorlar. Böylece kimsenin kalbini  kırmadan ve ileride aşk acısı çekmeden anın tadını çıkarabileceklerine inanıyorlar. Ancak Michigan ve Arizona Devlet Üniversitesi'nin yaptığı araştırmalar, yakın arkadaşlar arasında yaşanan seks ilişkisinin kendine özgü tuhaflıklar içerdiğinidekanıtlıyor.Her ne kadar romantik hisler duyulmadığı söylense de, yakın arkadaş olan iki kişinin cinsel bir ilişki yaşaması gerçek bir arkadaşlığın en önemli özelliklerinden biri olan samimiyetin yok olmasına neden oluyor en başta. Bir zamanlar her şeyi konuşabilen iki arkadaşın arasında konuşulması tabu olan konular belirebiliyor.

Yüzde onu ilişkiye dönüyor 
"Yakın arkadaşlarıyla seks ilişkisi yaşayan kişiler genellikle karşı tarafa hissettiklerinin karşılıksız olduğunu düşündükleri için sessiz kalıyorlar" diyen Arizona Devlet Üniversitesi İletişim Bölümü Profesörü Paul Mongeu, araştırması için bir araya getirdiği 125 genç erkek ile kadının yüzde 60'ının hayatlarında bir kez yakın arkadaşlarıyla cinsel ilişkiye girdiğini dile getiriyor. Michigan Üniversitesi mezunlarından Melisa Bisson ile aynı üniversitenin İletişim Bölümü Profesörü olan Timothy Levin ise bu tarz ilişki yaşayanların ancak yüzde onun ilişkilerinin ileride uzun süreli romantik ilişkiye dönüştüğünü, yüzde 30'unun başka biriyle ilişkiye girmesiyle seks yapmayı bırakıp arkadaş kaldıklarını, yüzde 40'ının ise arkadaşlıklarının bozulduğunu belirtiyor. Ayrıca bu araştırmanın devamında yapılan bir başka çalışmada ise 90 üniversite öğrencisi arasında tutku, bağlılık ve iletişim hakkındaki görüşlerini öğrenmek için özel bir anket gerçekleştirilmiş. "Araştırma sonunda bu tip ilişki yaşayanların çoğunun birine bağlanmak istemediğini gördük. Ayrıca çoğuna göre imtiyazlı dostluk iki tarafın da hiç üzülmeyeceği güvenli bir ilişki. Tek korkuları bir tarafın diğerine âşık olması… Bu da onlar için her şeye rağmen alınması gereken bir risk" diyen Profesör Levine, gençler için mahremiyetin, bağlılık ve tutkudan daha önemli olduğunu da belirtiyor. Uzmanlar günümüzde her geçen gün artan bu ilişkinin asıl nedeni daha çok kadınların aşk acısı çekmesine bağlıyor. Sevdikleri erkekler tarafından üzülen kadınlar, huzuru yakın erkek arkadaşlarının kollarında arıyor. Ne kadar doğru, ne kadar yanlış tartışılır fakat imtiyazlı arkadaşlıkların her iki tarafa da olumlu etkisi olduğu kesin! Bu nedenle de giderek artan bir grafik çiziyor.
Gündüz arkadaş akşam sevgili
4/ 5
Oleh